Pozitivni učinci

Jeste li znali da je zdravije spavati u hladnoj prostoriji? Evo zašto

spavanje
22.11.2020.
u 11:47

Stručnjaci za zdravlje i spavanje uvijek preporučuju spavanje u hladnijoj prostoriji. Tako ćemo lakše utonuti u san, tvrde, spavati kvalitetnije i ugodnije. No, znate li koja je točno temperatura idealna za spavanje i zašto je to tako? Donosimo odgovore.

Najbolja temperatura sobe za san bez nelagode i znojenja je 18°C, prenosi Bright Side.

Prvo, hladnija prostorija pomaže nam da ostanemo svježi i izgledamo mlađe jer se potiče proizvodnja melatonina - hormona spavanja. Također je antioksidans što znači da je odličan u borbi protiv starenja. Povećani melatonin također smanjuje rizik od  Alzheimerove bolesti.

Spavanje u hladnijoj prostoriji posebno je dobro za one koji se bore s nesanicom. Tijelo će se ohladiti, neće se stvarati hormon stresa, kortizol i san će biti kvalitetniji.

Kada je riječ o zdravstvenim stanjima, spavanje u sobi zagrijanoj do 18°C može smanjiti šanse za razvoj bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, depresije i pretilosti. 

Kod žena će se smanjiti mogućnost dobivanja gljivičnih infekcija koje vole toplo i vlažno okruženje, a muškarcima hladna soba uz široko donje rublje može spriječiti neplodnost. 

Razne upale i bolovi ublažit će se provođenjem vremena u hladnijem prostoru - baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga. Spavanje u rashlađenoj sobi ima umirujući učinak.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije