ČETIRI MJESECA KASNIJE

Kontroverzni bend nakon provokacija na Eurosongu mora platiti kaznu!

21.09.2019.
u 16:45

Nakon četiri mjeseca konačno je donesena odluka o kazni islandske grupe Hatari na Eurosongu 2019.

Naime, kako je izvijestila islandska televizija RÚV, Europska radijotelevizijska unija odlučila je kazniti Islanđane, grupu Hatari, novčanom kaznom od 5000 eura (oko 37.500 kuna) zbog toga što su prilikom objave rezultata publike iznijeli palestinsku zastavu, piše Eurosong.hr.

Inače je to minimalno propisana kazna za takav prekršaj, a u pismu kojeg su predstavnici RÚV-a poslali EBU stoji da je pogrešno kazniti televiziju kad su oni pokušali sve da se natjecanje odvije po pravilima. Poručili su kako nijedna televizija ne smije zabraniti predstavnicima svoje zemlje da kažu ili naprave nešto što može biti u kontradiktornosti s pravilima.

Osim toga, navode da su i dalje ponosni na nastup benda i da su bili impresivni te donijeli mnogo pozornosti. Najbitnija stavka u cijelom procesu je da je kazna isključivo financijske prirode, što znači da Island može nastupati na Eurosongu 2020. 

Podsjetimo, islandski predstavnici na Eurosongu Hatari pobrinuli su se za ovogodišnji skandal i to pred sam kraj dodjele bodova. Naime, nakon što su im voditelji obznanili da dobivaju 186 bodova od publike, Hatari je razvio palestinsku zastavu čime su poslali vrlo jasne poruke. Salve zvižduka, leteći predmeti nasred dvorane bio je rezultat takve provokacije u Tel Avivu.

Na videu kojeg je bend postavio na društvene mreže, a naknadno je uklonjen, vidi sa kako pripradnik službe osiguranja zahtijeva da predaju zastave. Izraelski mediji pišu da bi se ovakve provokacije mogle tumačiti kao akt neprijateljstva prema državi Izrael, a to povlači mogućnost novčane i zatvorske kazne.

Inače, Hatari je najavio da u Izrael stiže poslati poruku podrške narodu Palestine, što je do samog početka izazvalo negodovanje u zemlji domaćinu ovogodišnjeg natjecanja. Navodno je i izvršni producent Jon Ola Sand osobno tražio da se članovi suzdrže bilo kakvih provokacija, ali to je očito bilo jače od njih..

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije