ANDREJA PEJIĆ

Najpoznatija transrodna bh. manekenka nakon dugo vremena snimljena u javnosti, iznenadila promjenom imidža

Andreja Pejić
Foto: Press Asociation/Pixsell
1/3
04.10.2022.
u 11:36

Andreja se nakon dužeg vremena pojavila u javnosti, na premijeri filma Daliland koji govori o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća

Bosanskohercegovačka manekenka, a sada i glumica Andreja Pejić (31) prije devet godina podvrgnula se promjeni spola. Naime, Andreja je 1991. godine u Tuzli rođena kao Andrej, a s osam godina je s roditeljima emigrirala u Australiju. Ušla je u povijest kao prvi transrodni model koji se pojavio u Vogueu, i na naslovnici GQ magazina.

Njezina majka Jadranka Savić je Srpkinja, a otac Vlado Pejić je Hrvat. Par se razveo nedugo nakon Pejićevog rođenja. Za vrijeme rata u BiH, Pejić i brat Igor su s majkom i bakom pobjegli u Srbiju, smjestivši se u izbjeglički kamp u blizini Beograda. Nakon NATO bombardiranja Jugoslavije 1999. godine Pejićeva majka osjećala se nesigurno i odlučila je pokrenuti proces iseljavanja u Australiju. Godine 2000. obitelj se preselila u Melbourne. Dok je pohađala srednju školu na Sveučilištu, Pejić je opisana kao "akademski briljantna".

Foto: Profimedia

Andreja se nakon dužeg vremena pojavila u javnosti, na premijeri filma Daliland koji govori o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Salvadoru Daliju. Andreja se u filmu pojavljuje u ulozi Amande Lear. Svoju prepoznatljivu kosu ofarbala je tamnosmeđu boju, a strani mediji raspisali su se kako izgleda ''neprepoznatljivo''.

Iako se ne pojavljuje često u javnosti, aktivna je na društvenim mrežama gdje objavljuje  svoje mišljenje o njoj bitnim temama - od pandemije do rata u Ukrajini, poruka podrške transrodnoj zviždačici Chelsea Manning i osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, ali i svoje političke stavove.

Pejić je modni skaut prišao neposredno prije njezinog 17. rođendana dok je radila u McDonald'su, iako je također rekla u intervjuu da je bila skautirana na bazenu dok je još bila u srednjoj školi u Melbourneu. Pejić je u početku bila poznata po revijama na kojima je nosila i mušku i žensku odjeću. Na pariškim modnim revijama u siječnju 2011. Pejić je hodala i na muškoj i na ženskoj reviji Jean-Paula Gaultiera te na muškoj reviji Marca Jacobsa.  

Slavni svjetski dizajneri tada su se počeli otimati oko nje. Angažmana je bilo na pretek. Nosila je i odjeću Marca Jacobsa, Rafa Simonsa, Paula Smitha i mnogih drugih.  2013. godine našla se na naslovnicama svjetskih medija nakon što je objavila vijest o promjeni spola i otvoreno progovorila o toj temi. - Ljudi su mi govorili da ću izgubiti ono što nosim u sebi i da više neću biti zanimljiva, da na svijetu postoji već puno lijepih djevojaka - izjavila je u intervjuu za Vogue.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije