SMOGOVCI

Obitelj Vragec osvaja nove generacije

Foto: HRT
21.10.2017.
u 11:45

Prije 35 godina emitirana je prva epizoda legendarne humoristične serije Milivoja Puhlovskog, nastale prema romanu Hrvoja Hitreca

Najpopularnija hrvatska serija 80-ih i 90-ih, „Smogovci“, ponovno se prikazuje na našim malim ekranima. Priča je pratila dogodovštine obitelji Vragec na zagrebačkoj Peščenici, a snimljeno je šest sezona koje su se sastojale od 38 epizoda. Neki pojedinci iz glumačke postave, nažalost, su preminuli, neki su se prestali baviti glumom dok su neki od njih još uvijek aktivni na glumačkoj sceni. Među živima više nisu Slavko Brankov (Crni Džek), Đorđe Rapajić (Nosonja), Željko Bilen (Štefek Vragec) i Emil Glad (ujak Flek) dok su se glumom prestali baviti Edin Breški (Buco Vragec), Alin Kavur (Dado) i Edvin Dautović (Bongo).

Zanimljivo je da je Edin Breški, najpoznatiji po sceni u kojoj prstima jede pekmez u špajzi, donedavno vodio blog o mršavljenju i prehrani tijekom svog puta ka gubitku viška kilograma. Ivica Zadro, koji je glumio Peru Vrageca, preko 30 godina radi u kazalištu Komedija, a glumio je u poznatoj seriji „Nad lipom 35“. Ksenija Pajić, koja je glumila Ninu, nakon serije je postala jedna od naših najpoznatijih glumica.

– Drago mi je što se Smogovci ponovno emitiraju. Već su me duže vrijeme u lokalnom kafiću i dućanu ispitivali kada će se vratiti na tv ekrane. Serija je bila toliko popularna jer je pogodila nešto autentično. Smogovci su obilježje Zagreba! – rekao je Damir Šaban koji je u seriji glumio Mazala.

Višnja Babić, danas ravnateljica kazališta Trešnja, u zadnje dvije sezone glumila je Dunju.

– Smogovci su prikazivali situacije iz svakodnevnog života i zato su bili tako zanimljivi. Kada danas gledate seriju, ona prikazuje povijest. Mislim, tko danas vješa tepihe na štangi ispred nebodera? Nitko! To je prekrasan povijesni pregled načina života u to doba u Zagrebu. Neki su bili djeca kada su gledali tu seriju, a danas ju prenose svojoj djeci – rekla je Višnja o seriji.

Slavica Knežević u seriji je glumila Sonju Vragec, a od tada je ostvarila veliku popularnost igrajući u našim humorističnim serijama. Mira Furlan, koja je glumila Miru, 1990-ih odselila se u Ameriku gdje je glumila u hit seriji „Izgubljeni“ i „Babylon 5“.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije