Klasični balet

Prve balerine u Mostaru i okolici sa školskom svjedodžbom baletne škole

29.06.2016.
u 10:00

Balerine iz Mostara, učenice izvanrednog odjeljenja 1. i 2. razreda Prve baletne škole Banja Luka, pretprošli su petak (17. lipnja) položile svoj završni ispit te tako dobile svjedodžbe o završenom 1. ili 2. razredu baletne škole.

“To su ujedno i prve balerine s naših područja sa školskim svjedodžbama. Već dvije školske godine pripremamo balerine, izvodimo nastavu, kako bi na kraju školske godine mogle polagati završni ispit te na koncu steći zvanje balerine sa završenom osnovnom školom”, izjavila je Marina Čerkuč, voditeljica ŠPK Zrinjski.

Prva nagrada

Balerine su ove godine sudjelovale i na Državnom prvenstvu iz klasičnog baleta pri Savezu modernih plesova u BiH, članu IDO-a (International Dance Organization). Osvojile su 1. nagradu te se tako plasirale na Europsko i Svjetsko prvenstvo.

Varijaciju “Waltz of the Flowers” izvele su balerine 1. razreda: Amila Nurkić, Hana Mihić, Leona Marijanović, Sara Šarić, Marija Velić i 2. razreda: Rafaela Jurić i Katarina Topić, a solo varijaciju “Odile” izvela je Katarina Topić, varijaciju “Sugar Plum Fairy” Sara Šarić, varijaciju “Olovni vojnik i balerina” Rafaela Jurić i Leona Marijanović. Sve varijacije su u potpisu Marine Čerkuč, IDO koreografa Performing Arts (Ballet, Moderni ballet, Show Dance, Jazz Dance, Contemporary) i IDO međunarodne sutkinje.

Za iduću školsku godinu, uz redovitu nastavu i nastupe, planira se sudjelovanje na Europskom prvenstvu u klasičnom baletu, modernom, jazzu i contemporaryju koje će se održati u razdoblju od 6. do 10. prosinca 2016. u Mikolajkiju, u Poljskoj.

Osnovna baletna škola iz Banje Luke je prije dvije godine sklopila sporazum o suradnji s plesnim klubom Zrinjski. Plesači ŠPK Zrinjski, kao i sva zainteresirana djeca koja se žele baviti baletom imaju mogućnost upisati baletnu školu kao izvanredni učenici. Učenici nakon završetka školovanja dobivaju svjedodžbu o završenoj osnovnoj baletnoj školi i s njom imaju pravo upisa u srednju baletnu školu, bilo kojeg smjera.

Osnovna baletna škola traje četiri godine, i kao takva ima utvrđen svoj nastavni plan i program. Radi se po metodi Vaganove, ruske balerine i pedagoginje, koja je opće prihvaćena u svijetu.

Nastavni plan i program čine predmeti: klasični balet, primijenjena gimnastika, solfeggio, društveni ples XX. i XXI. stoljeća, kulturna geografija baleta, povijesno-balski plesovi, suvremeni ples i repertoar klasičnog baleta. Nastavu izvode iskusni baletni i plesni pedagozi, a šefica stručnog vijeća plesnih predmeta je Dijana Kozarski, izvanredna profesorica na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i primabalerina narodnog kazališta.

Klasični balet

Klasični balet je temelj za bavljenje drugim vrstama plesa i najstarija je samostalna umjetnička forma.

Bavljenje baletom omogućuje pravilno postavljanje i držanje tijela, oblikovanje i jačanje mišića, razvijanje snage, elastičnosti i izdržljivosti, glazbeno i ritmičko obrazovanje, upoznavanje glazbe iz baletnog repertoara, razvijanje samodiscipline i upornosti...

- U baletu svaki pokret, položaj tijela ili ekstremiteta ima svoj naziv i točno definiran način kako se izvodi. Baletna tehnika je posebna među plesnim tehnikama, vrlo je ugodna za tijelo i cjelokupan razvoj organizma djeteta - objasnila je Čerkuč.

Prijamni ispit za 1. razred bit će održan u kolovozu, prije početka nastave. Prijamnom ispitu mogu pristupiti djevojčice i dječaci dobi od 8 do 10 godina. Upis starijih i mlađih učenika moguć je ako učenik pokaže iznimne sposobnosti na prijamnom ispitu gdje se provjeravaju fizičke predispozicije djece, sluh i ritam.

- Ove školske godine upisat ćemo i pripremni razred za djecu mlađu od osam godina kako bi se ona što bolje pripremila za upis u redovito baletno školovanje - poručila je Čerkuč.

Sve informacije o upisima možete dobiti u prostorijama Športskog plesnog kluba Zrinjski, na adresi Bleiburških žrtava 23 c. Rezervacije za prijemni ispit možete dogovoriti i telefonski na broj: 063/424-685.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije