TOMISLAV PETROVIĆ

Severina nije zadovoljna presudom jer smatra da nije dobra za dijete, žalit će se

24.02.2018.
u 11:20

Nezapamćeno je da se na istom sudu, u vezi s istim djetetom, donose dvije dijametralno suprotne odluke, kaže Petrović

Nakon što je u četvrtak sutkinja Općinskog građanskog suda Verica Nikić donijela nepravomoćnu presudu u slučaju Kojić – Popović prema kojoj će šestogodišnji Aleksandar naizmjenično živjeti kod oca Milana Popovića i majke Severine Kojić, o svemu se oglasila i pjevačica. – Severina nije zadovoljna presudom jer smatra da nije dobra za njezina sina i svakako će se žaliti. Konačnu će odluku donijeti viši sud, a do tada sve ostaje po staroj presudi. Prije mjesec dana na istom je sudu donesena presuda da se Popoviću odbija zahtjev da dijete živi s djetetom sedam dana i sedam dana sa Severinom.

“Normalnom sve jasno”

Nezapamćeno je da se na istom sudu, u vezi istog djeteta donose dvije dijametralno suprotne odluke, da u jednom sutkinja odbija zahtjev Popovića, jer nije u skladu sa zakonom, a u drugom, druga sutkinja, Verica Nikić sudi upravo ono što prva sutkinja smatra nezakonitim. Verici Nikić, sutkinji koja je donijela ovu presudu i sudila protivno interesima Severinina sina, sve su dosadašnje odluke srušili na višem sudu. Svakom normalnom sve je jasno – rekao nam je Severinin menadžer Tomislav Petrović. Prema donesenoj presudi kojom Severina i Milan imaju ravnopravno, zajedničko i sporazumno roditeljstvo, Aleksandar bi prvi i treći tjedan u mjesecu trebao boraviti kod oca i to, kako se pisalo, od nedjelje u 20 sati do nedjelje u 20 sati. Novost je u presudi i to da će Aleksandar ljetne mjesece podjednako provoditi i s majkom i s ocem, točnije prva dva tjedna u srpnju i kolovozu bit će s ocem, a druga dva s majkom. Kako će dječak podjednako vrijeme provoditi s oba roditelja, srpski poduzetnik više neće biti dužan plaćati Severini alimentaciju u iznosu od 15 tisuća kuna. Aleksandar će, doznajemo, s ocem živjeti u Zagrebu, u koji se Popović, tvrdi, preselio prije nekoliko mjeseci. Popović je, podsjetimo, razloga za slavlje imao i prošli mjesec nakon presude sutkinje Marine Parać Garme na Općinskom sudu u Zagrebu.

Zajednička roditeljska skrb

Naime, Popović je tada tražio od suda da definira što je zajednička roditeljska skrb i da je propiše u rješenju. Tada je tvrdio kako ga Severina nije obavještavala o dječakovu zdravstvenom stanju, a po rješenju koje je donio sud pjevačica ga je posljednjih mjeseci dužna obavijestiti o djetetovu stanju najkasnije u roku od dva sata od postavljanja liječničke dijagnoze.

Kako je ova sudska borba za dijete, na žalost, od početka pod reflektorom javnosti jer je riječ o razvodu poznatih, nižu se kojekakvi komentari pa tako mnogi smatraju da je nehumano ovako podijeliti djetetov život i proglasiti da će živjeti točno pola vremena kod majke, a pola kod oca, da takvo “seljakanje” nije dobro za djecu kojoj je važna stabilnost. Međutim, je li to zaista tako? Profesionalna etika, razumljivo, brani dječjim psiholozima i psihijatrima da govore o bilo kojem konkretnom slučaju u javnosti, pa smo ih u načelu pitali je li dobro da dijete živi naizmjence po tjedan dana kod majke i kod oca te da zimske i ljetne praznike provodi jednako tako pola-pola s jednim pa s drugim roditeljem.

– To zavisi o dobi djeteta. Ako je riječ o malom djetetu do dobi od četiri godine, takva bi odluka bila jako upitna i prije bi bila loša nego dobra jer tako malo dijete još nema formiranu osobnost pa razdvojenost dulja od jednog dana nije dobra. Dijete u dobi nakon četvrte godine ima dobro formiranu ličnost, postoji kod njega osjećaj “ja sam ja” i da je netko druga osoba pa ono tada može podnijeti takva razdvajanja – govori dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić, voditelj Centra za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih zagrebačke Klinike za dječje bolesti Zagreb, popularne Klaićeve. Teže je to primjenjivati kad roditelji koji žive u različitim gradovima, napominje, a kako su tehnički lakše izvedivi samo posjeti i viđanje djece s roditeljem s kojim ne žive, to je i najčešća praksa. Stručnjaci ipak napominju da je svaki slučaj zaseban i da se ne može generalizirati i na sve primijeniti jednaka odluka. Primjerice, važno je da dijete ostaje u istom gradu, odnosno istom vrtiću ili školi tako da je to bolje ako oba roditelja žive relativno blizu. Važno je pri takvoj procjeni i to da su oba roditelja podjednakih roditeljskih kompetencija te da je dijete podjednako privrženo svakom od njih. U tom bi slučaju jednako vremena kod jednog i kod drugog u toj dobi značilo da je odluka suda u najboljem interesu djeteta.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije