Više od ljubavi

Starija sestra važnija je nego što mislite: Evo zašto biste joj trebali biti zahvalni

04.07.2020.
u 10:41

Starija sestra uvijek će vam pomoći u životu, a ima i veliki utjecaj na vašu osobnost i razvoj.

Ako imate stariju sestru, možete se sakriti iza nje kad upadnete u nevolje, "natjerati" je da radi kućanske poslove, pa čak i posuđivati odjeću (bez da joj kažete), ali trebate joj biti više zahvalni. Prema psiholozima, sestre poboljšavaju vašu mentalnu stabilnost i sveukupni razvoj. Djeca koja odrastaju sa starijim sestrama oko sebe sretnija su i postaju bolje prilagođene odrasle osobe, prenosi BrightSide. No postoji nekoliko razloga zašto je starija sestra pravi blagoslov.

Smanjuje vjerojatnost razvoda

Studija sa Sveučilišta Ohio State otkrila je da djeca sa starijim sestrama imaju niže šanse za razvod u budućnosti. Jedan aspekt ovog iznenađujućeg otkrića je taj što se zbog sestre postaje  odraslom izrelijom odraslom osobom. Vaša iskustva iz djetinjstva imaju ogroman utjecaj na vaš razvoj kao odrasle osobe. Djeca s braćom i sestrama moraju vrlo rano naučiti dijeliti i rješavati sukobe, tako da je taj odgoj vrlo relevantan u odnosima s romantičnim partnerom. Imati veliku sestru za prijatelja tijekom odrastanja ima dubok utjecaj na svako područje vašeg života.

Zbog nje su roditelji popustljiviji prema vama

Ako mislite da vam je odrastanje bilo teško, vjerovali ili ne, bilo je teže vašoj sestri. Studija je otkrila da su roditelji mnogo strožiji i oštriji prema svojoj prvorođenici u usporedbi s ostatkom braće i sestara. Roditelji se prvi put bave pravilima i prevelikim očekivanjima, ali oni se smanjuju kad se rodi drugo dijete i postupno postaju blaži. Dakle, ako imate stariju sestru, to je još jedan razlog zbog kojeg joj treba biti zahvalani.

Navija za vas i pomaže vam postići ciljeve

Ima puno stvari koje vas mogu naučiti da još niste iskusili. Uvijek ćete imati saveznika i nekoga tko će vas paziti. Ona vas inspirira da budete bolji i da težite svojim ciljevima. Odrastanje sa sestrama čini vas ambicioznijim i neovisnijim. To je normalan proces za mlađe koji imitiraju starije braće i sestre kao dio svog društvenog i kognitivnog razvoja. Čak i ako niste svjesni, vaša velika sestra ključna je u oblikovanju vaše osobnosti.

Psihički oslonac

Prema znanosti, odrastanje sa sestrama smanjuje negativne osjećaje kod mladih tinejdžera. Manje je vjerojatnosti da ćete se osjećati usamljeno, krivo i ne voljeno. Ljubav prema braći i sestrama vrlo je važna u emocionalnom razvoju i može pomoći u suzbijanju depresije. Također je otkriveno da vas sestra čini dražom, empatičnijom osobom.

Otkriva značenje bezuvjetne ljubavi

Ona je netko tko vam uvijek ima leđa. Čak i kada odrastete, ta će veza i dalje biti od najveće važnosti za vaše opće dobro i dugotrajniji odnos koji ćete imati tijekom svog života. Uvijek imate njezinu podršku i nekoga s kim biste mogli razgovarati. Zbog nje se osjećate voljeno i nježno, a uči vas i kako bolje prenijeti svoje osjećaje. Uvijek će vam biti ugodnije dijeliti nešto s njom nego sa svojim roditeljima i sigurno će ona biti bolji slušatelj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije