MAMAC ZA PAŽNJU

Što stoji iza golišavih fotki? Stručnjak otkriva tko snima gole selfieje

Instagram
11.10.2018.
u 08:02

Pojavom društvenih mreža i novih tehnologija golotinja je postala sve dostupnija, a zvijezde često njome privlače pozornost.

Seks-skandal poznate pjevačice ponovno je zatresao estradu. Glavna akterica i ovog je puta Severina čije su se navodne obnažene fotografije u nekoliko navrata pojavile u srpskim medijima. Otkud fotografije medijima i tko stoji iza tog čina, za sada nije poznato, no evidentno je da su obnažene fotografije postale svojevrstan trend pred kojim je u doba Instagrama i društvenih mreža pokleknulo sve više žena. 

Svjestan je toga i ugledni psihoterapeut Zoran Milivojević kojeg takvi postupci ne iznenađuju.

– Živimo u vremenu selfija i vizualne kulture u kojoj se u velikoj mjeri komunicira fotografijom, tako da se to postavlja kao neki trend, nešto što je “in”. Htjeli mi to ili ne, mi se kupamo u pornografskim informacijama – govori Milivojević koji uzrok tome vidi i u sve većem senzacionalizmu koji vlada medijima.

– Svi se oni bore za pažnju i onda u toj borbi stalno malo pomalo prelaze granicu da bi uzbudili javnost. U tom smislu golotinju su apsolvirala već i djeca od 9-10 godina koji pristupaju internetu – smatra Milivojević.

U većini slučajeva takve fotografije nastaju da bi osoba dobila na osobnoj vrijednosti. Provokativne selfije najčešće snimaju osobe koje žele biti prihvaćene.

– Ako je žena nesigurna u neke svoje druge kvalitete kao što su status, intelekt i slično, onda svoje tijelo stavlja u prvi plan jer zna da muškarci na to reagiraju i da će je prihvatiti, a tek kada je prihvate, ona će se osjećati vrijednom i poštovanom – objašnjava psihoterapeut i dodaje da živimo u kulturi u kojoj se precjenjuju ljepota i privlačnost.

– Postoji uvriježeno mišljenje da ćeš samo ako si lijep/lijepa biti sretan/sretna u ljubavi, situiran i da ćeš imati sreće u životu, a ako nisi dovoljno privlačan, to za tebe ne vrijedi – kaže Milivojević. 

Pažnju golišavim fotkama ne traže samo žene, naprotiv, brojni primjeri domaće javne scene pokazuju da jednako vrijedi i za muškarce. Instagram-profili voditelja Davor Garića i reality zvijezde Nevena Ciganovića vrve selfijima na kojima samouvjereno poziraju bez donjeg rublja, “incident” s intimnim fotografijama svojedobno je imao i Petar Vlahov, a na golišavost nisu imuni ni političari.

Sjetite se samo eksplicitnih fotografija koje su nastale u sobi konzervativnog HDZ-ovca Franje Lucića. Sumnjaju li i oni u svoj intelekt, status ili samo žude za ljubavi?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije