BILA JE VESELA

Stručnjak za kraljevsku obitelj otkrio kako je kraljica provodila posljednje dane u Škotskoj

kraljica elizabeta
Reuters/Pixsell
17.09.2022.
u 18:29

Stručnjak za kraljevsku obitelj Richard Kay otkrio je detalje o tome što je kraljica radila u svojim posljednjim danima. Kako kaže Kay, kraljica je bila u dobrom raspoloženju i krugu bliskih ljudi

Kraljica Elizabeta preminula je u četvrtak 8. rujna u svojoj vikendici u Balmoralu u Škotskoj. Nakon što je u toga dana ujutro obznanjeno da se kraljica ne osjeća dobro, k njoj su pohitali njezin sin Charles i kćer Anne koji su s kraljicom proveli njezine posljednje trenutke. Sinovi Andrew i Edward te unuci William i Harry nisu stigli na vrijeme kako bi se oprostili od Elizabete. 

Stručnjak za kraljevsku obitelj Richard Kay otkrio je detalje o tome što je kraljica radila u svojim posljednjim danima. Kako kaže Kay, kraljica je bila u dobrom raspoloženju i krugu bliskih ljudi, piše Daily Mail. 

- Četiri dana prije nego što je umrla, kraljica je imala važnu obavijest za skupinu koju je pozvala da provede dane s njom u Balmoralu. Večera će te nedjelje navečer biti neformalna, rekla je. Nema odijela i kravata za muškarce niti dugih haljina za žene i, neobično, nije bilo ni gajdaša koji su desetljećima bili neobilazna tradicija za svaki događaj i večeru - kazao je Kay te dodao da su gosti tada bili njezini rođaci s majčine strane, Bowes-Lyon, s kojima je oduvijek bila bliska. 

- Bila je u dobroj formi, rekli su, čak i vesela. Bilo je jasno da crpi snagu iz voljenih ljudi oko sebe. Njezino tjelesno slabljenje nije joj olakšalo posljednje tjedne: stajanje i hodanje, osobito uz i niz stepenice, bilo joj je teško, a jela je oskudno. Ali to je sve nadomjestila radost koju joj je nosio boravak u Balmoralu - navodi stručnjak.

Kraljica je svoje goste zamolila da nastave s tradicionalnim ljetnim događajima u Balmoralu, iako im se nije mogla pridružiti kao nekada. Bilo joj je sve teže rješavati i novinske križaljke koje je jako voljela. Bilo je i drugih stvari koje su zabavljale kraljicu, poput gledanja vremenske prognoze na televiziji. Naime, Elizabeta je gajila simpatije prema BBC-jevom meteorologu Tomaszu Schafernakeru te je voljela gledati prognozu kada ju je on vodio.

- Zabavljalo ju je slušati kad su u najavi čitali njegovo ime, ali voljela ga je i gledati - izjavila je osoba bliska kraljici. 

Inače, nedugo nakon što je kraljica ovog ljeta stigla u Balmoral uginuo je njezin pas Candy. Bio je to veliki gubitak za nju s obzirom na to da je Candy bio njezin najstariji pas. 

Dodajmo i da je nešto prije odlasku u Škotsku zatražila da je se odvede do konjušnica dvorca Windsor gdje se njezin konjušar Terry Pendry nastavio brinuti o konjima, iako ih više nije jahala. Htjela ih je vidjeti, a pristala je i kada su je pozvali da sjedne na ponija. Pomogli su joj popeti se na sedlo, a onda je konjušar predložio da prošeće konja.

Kraljica je napravila četiri kruga i to je vjerojatno bio prvi put da je netko vodio konja kojeg jaše. Kraljica Elizabeta preminula je u 97. godini života, a njezin sprovod je zakazan za ponedjeljak. Na tronu ju je naslijedio najstariji sin Charles koji je uzeo ime Charles III.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije