Naučite šivati

Tri komada odjeće koja možete s lakoćom sami napraviti kod kuće

12.07.2020.
u 12:49

U današnje vrijeme kada sve možemo kupiti u trgovinama ili putem internet stranica, šivanje je postalo vještina kojom vladaju malobrojni. Nekada se ta vještina najčešće prenosila s koljena na koljeno, no sada se sve promijenilo.

Vještina šivanja ima mnogobrojne prednosti. Ne samo da ćete moći razviti svoj jedinstveni stil i sašiti si haljinu kakvu ste oduvijek željeli ali nigdje u dućanima niste mogli pronaći kroj koji bi vam savršeno pristajao, nego ćete i uštedjeti. Šivanje po mjeri je obično vrlo skupo, a dobri krojači su često i prenatrpani poslom pa svoju naručenu haljinu morate dugo čekati.

Osim toga, šivanjem možete razviti prekrasan hobi koji će vam postati nova najdraža psihoterapija, gdje ćete zaboraviti na sve brige i probleme i prepustiti se mašti, a tko zna, možda i krene vaša samostalna karijera kao profesionalnog krojača.

Kada sjednete za šivaću mašinu, može biti malo zastrašujuće krenuti, zar ne? Trebate naučiti kako provesti konac kroz nju, naučiti kako mijenjati postavke i čemu sve služe oni silni gumbići. Unatoč tome, kada jednom savladate osnove šivanja, shvatit ćete kako ste se riješili brojnih problema. Više nećete morati plaćati popravke ili provesti cijeli dan u dućanu tražeći baš onu suknju koju ste si zamislili, piše tporta.hr.

Suknju na preklop poprilično je jednostavno iskrojiti i sašiti. Nakon što izmjerite opseg struka i bokova znat ćete koliko će vam biti potrebno materijala. Od željene tkanine odrežite pravokutni oblik i pri vrhu jedne strane ušijte gumbić kroz koji ćete provući tkaninu i na taj način osigurati suknju. Tkaninu prije porubljivanja isprobajte na sebi da vidite odgovaraju li vam dimenzije. Kada odjenete suknju na preklop dobit ćete vizualno efektan prorez na sredini.

Ako već duže vrijeme tragate za jednostavnom ljetnom haljinom, zašto je ne biste sašili sami? Haljina ravnog kroja s naramenicama također je jednostavn kroj koji ćete s lakoćom svladati, čak i ako nemate iskustvo sa šivanjem. Tkaninu porubite i ušijte naramenice i voila - vaša ljetna haljina je gotova! Ne zaboravite ostaviti 'lufta' sa svake strane kako biste haljinu mogli navući preko ramena. 
Naravno, uvijek možete pokušati iskrojiti uži model haljine s dodatkom patenta, no za to je potrebno malo više šivačkog iskustva.Ovo je vjerojatno i najjednostavniji kroj koji nam pada na pamet. Crop topići su trenutno vlo 'in', a banana model bez naramenica svladat ćete bez problema. Odaberite elastičan materijal i bacite se na krojenje i šivanje. Izmjerite opseg grudi i struka. Ukoliko radite s elastičnim materijalom uvijek oduzmite barem 1 ili 2 centimetra kako vam topić tijekom nošenja ne bi spadao. Kada ste sve dobro izmjerili, zavrnite rubove i porubite ih i vaša modna kreacija spremna je za nošenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije