JAMES GANDOLFINI

Uloga mafijaša donijela mu je slavu s kojom se nije znao nositi

24.06.2018.
u 19:02

Popularni glumac koji je briljantno utjelovio Tonyja Soprana nikada nije uspio izići iz sjene vlastite kreacije

Ironičnom igrom sudbine, britanski magazin GQ u lipnju 2013. objavio je članak “Noć kada je nestao Tony Soprano” istog dana kada je umro glumac James Gandolfini, koji ga je utjelovio. Baš u tom tekstu otkrivena je dugo prešućivana istina, dotad dobro skrivana iza kulisa kultne serije “Obitelj Soprano” koja ga je lansirala u zvijezde: da se glumac teško nosio sa slavom, obiteljskim obvezama i ovisnošću, što se manifestiralo izljevima nasilja na filmskom setu i prekomjernom konzumacijom alkohola i droge. 

Učio od prave mafije 

U dokumentima za razvod koje je podnijela koncem 2002. godine na vrhuncu njegove popularnosti, Gandolfinijeva prva supruga Marcy Wudarski opisala je eskalaciju problema s opijatima kao i svađe tijekom kojih se glumac iz frustracije udarao u lice. 
Ovo je, za sve koji su prisustvovali njegovu bijesu usmjerenom ka samome sebi, zbog problema s pamćenjem teksta ispred kamere, bio sasvim moguć scenarij. U spomenutom novinskom članku koji je proročanski objavljen upravo na dan njegove smrti, spominju se i brojna misteriozna nestajanja sa snimanja “Sopranosa”. Svojedobno je nestao na četiri dana, da bi iznenada “uskrsnuo” u nekom kozmetičkom salonu, zatražio vlasnika telefon pa nazvao jedini broj kojeg se mogao sjetiti, broj asistenta produkcije, te zatražio da po njega pošalju vozača. Za razliku od fanova serije koji su posljednju epizodu snimljenu 2007. dočekali u suzama, produkcijski tim je, iz spomenutih razloga, odahnuo s olakšanjem. Kada se, toga lipnja 2013., s 13-godišnjim sinom Michaelom otputio na odmor u Italiju, paparazzi su zadovoljno trljali ruke: na terasi rimskog hotela teško je bilo zateći Gandolfinija bez dupkom pune čaše. U ranim jutarnjim satima 19. lipnja u sobi na četvrtom katu u predinfarktnom stanju pronašao ga je upravo sin pa u panici pozvao pomoć. Šestorica muškaraca umotala su ga u plahtu pa ga spustila u foaje do dolaska hitne pomoći, no nakon 40-minutnog oživljavanja u lokalnoj bolnici liječnici su, na žalost, mogli tek konstatirati smrt.

Obdukcijom su potvrđene riječi očevidaca prema kojima je kobne noći, osim brda pržene hrane, u sebe sasuo četiri čaše ruma, dvije pina colade i dvije krigle piva. Nekoliko dana poslije i službeno je potvrđeno kako je James Gandolfini umro od srčanog udara u 51. godini života. Tužna je to bila vijest za sve one koji su voljeli popularnog glumca najpoznatijeg po ulozi mafijaškog šefa Tonyja Soprana iz HBO-ove serije “Obitelj Soprano”. Ni točno pet godina poslije, poklonici serije diljem svijeta ne prestaju tražiti podudarnosti između omiljenog lika i glumca koji ga je utjelovio toliko briljantno da Gandolfini nikad nije uspio izići iz sjene vlastite kreacije. Naime, u jednoj od epizoda četvrte sezone Tony napada svog nećaka Christophera zbog problema koje je radio zbog konzumiranja droge. Tony je tada rekao: – Tu smo kako bismo porazgovarali o tome kako se ubijaš drogom. Christopher mu na to nije ostao dužan: – Ja ću se ubiti? Ti tako jebeno ždereš da ćeš umrijeti od infarkta do 50. Jeziva podudarnost smrti Jamesa Gandolfinija u 51. godini dala je još jači vjetar u leđa svima koji su oduvijek tvrdili da su Soprano i Gandolfini jedno biće, obojica Amerikanci talijanskih korijena, podjednako tjeskobni i skloni napadima panike zbog obiteljsko-poslovnih obveza s kojima se nisu znali nositi. Uloga Tonyja Soprana na početku je ponuđena Rayu Liotti i Anthonyju LaPaglii, no oni su je (srećom) odbili. Kada se uloge dočepao manje poznati Gandolfini, na glumu se bacio tako strastveno da je kontaktirao prave članove mafije koji su pratili seriju i često mu davali upute za sljedeće epizode. Koliko je Gandolfini bio uspješan, svjedoči i podatak da je FBI ulovio razgovore članova mafijaške obitelji DeCavalcante iz New Jerseya koji su raspravljali jesu li upravo oni prikazani u seriji. Uloga Tonyja Soprana toliko ga je brzo lansirala u zvijezde da je novostečena slava – koja ga je sustigla u poznijoj dobi – počela uzimati danak već nakon prvih emitiranih epizoda 1999. godine. Već tri godine poslije
Gandolfinijevo odbijanje rada na setu postala je svakidašnjica. Tvrdio je da je bolestan, odbijao je napustiti svoj stan ili se jednostavno nije pojavljivao. 
Sljedećeg dana uslijedila bi krivica zbog svih problema koje je napravio ekipi, zbog čega bi kupovao skupe poklone za kolege. 
Ekipi sa seta bilo je jasno da je u pitanju bilo plaćanje cijene s kojom slava dolazi, zamjena za svu napetost koju je unosio na snimanje – Gandolfini im je ponudio život Tonyja Soprana uživo. Duboko svjestan vlastitih demona, koje utišati ne mogu ni tri nagrade Emmy koje je osvojio za ulogu Tonyja, u više je navrata pokušao potražiti pomoć u udruzi Anonimni alkoholičari. No, izvor iz udruge kazao je kako se Gandolfini na sastancima u ulici Perry u West Villageu pojavio tek nekoliko puta te kako nije odavao dojam ovisnika koji se želi riješiti svojih ovisnosti, štoviše, da se između dva susreta u udruzi ponašao kao “irski mornar na slobodnom vikendu”. No, ne vrijedi li ista impresija za Tonyja Soprana? Uostalom, Tonyjeva manipulativna majka Livia, koju je utjelovila glumica Nancy Marchand koja je od posljedica borbe s rakom i umrla tijekom snimanja Sopranosa, u kratkoj replici izgovori: “Zašto bi sve trebalo imati smisao? Svijet je džungla i ako želiš moj savjet – ne očekuj sreću. Nećeš je dobiti…sve je veliko ništa.”

Sopranosi bez Tonyja?!

Elementi nihilizma provlače se kroz svih šest sezona, gdje svi likovi, baš kao i gledatelji, uporno traže smisao koji ne pronalaze. U istom tonu serija je i zaključena, nedovršenom scenom nakon koje ostaje nejasno je li Tony likvidiran u restoranu ili je mirno išetao na ulicu, što otvara mogućnost za nove sezone. No, nove sezone, s Gandolfinijevim odlaskom postalo je bjelodano jasno, neće biti. U ožujku ove godine pročulo se kako je u pripremi film čija radnja prethodi početku scenarija serije o obitelji Sopranos. No, kada u toj priči nema Jamesa Gandolfinija, budimo realni, koga bi ona mogla zanimati?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije