Američka mornarica

Umjesto GPS-om, navigirat će se i prema Zemljinom magnetskom polju

09.08.2020.
u 13:51

Američka mornarica pokrenula je javni izazov kojim traži novo tehnološko rješenje za navigaciju u uvjetima kada GPS ne radi. Satelitska je navigacija ranjiva, njezini sateliti mogu se onemogućiti ili uništiti, a signali blokirati, pa u Mornarici pokušavaju pronaći način za sigurno navigiranje i bez njega. Prema prijedlogu za koji traže tehnologiju, novi bi se sustav oslanjao na Zemljino magnetsko polje.

Nova bi tehnologija trebala upošljavati umjetnu inteligenciju, te se oslanjati na činjenicu da magnetsko polje našeg planeta varira, odnosno da stvara zamršenu ali mjerljivu topografiju. Anomalije koje se javljaju u tom polju dokumentirane su u obliku detaljnih mapa već duži niz godina.

2017. godine je na institutu Air Force Institute of Technology dokazano da se lokacija zrakoplova može odrediti samo korištenjem osjetljivog magnetometra na njemu, odnosno tehnologijom magnetske navigacije (MAGNAV). Ova navigacija pokazuje točnost od oko 10 metara, pa je manje precizna od satelitske, no preciznija od inercijske i drugih low-tech metoda poput korištenja sekstanta, prenosi Bug.hr.


Magnetska navigacija

Naravno, da bi se to ostvarilo potrebno je riješiti nekoliko tehnoloških prepreka. One se sastoje u relativnoj slabosti magnetskog polja Zemlje, pa magnetometre mogu lako omesti drugi uređaji na zrakoplovu ili plovilu. Ovdje u priču ulazi umjetna inteligencija koja bi imala zadatak odvojiti signal od šuma, odnosno razlučiti magnetsko polje Zemlje od onoga koje stvaraju drugi izvori.

"Signal" Zemljinog magnetskog polja bilo bi vrlo teško ometati kakvim "jammerom", pa ako se uspije u izradi novog instrumenta koji ga može precizno detektirati, bilo bi to potencijalno revolucionarno rješenje kad je riječ o naprednoj navigaciji. Mornarica je stoga pokrenula javni poziv svima zainteresiranima koji smatraju da mogu AI tehnologijom dovoljno pojačati signal i dovesti ga u upotrebljivo stanje za stabilno očitanje.

Ključne riječi
GPS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?