STROGA PRAVILA

Zašto Kate ne nosi traperice, zbog čega je mali George uvijek u kratkim hlačama i zašto kraljica nosi rukavice?

Foto: PA/Pixsell
1/3
21.07.2017.
u 14:13

Kraljevska obitelj ima jasna pravila kada je u pitanju moda i točno se zna što smiju nositi u određenim prilikama.

Odjevne kombinacije koje nose članovi britanske kraljevske obitelji česta su tema u modnim časopisima, a obožavatelji kraljevske  obitelji pitaju se zašto recimo princ George nikada ne nosi majice s likovima superjunaka kao i većina njegovih vršnjaka i zašto  kraljica Elizabeta uvijek ima kapute u tako kričavim tonovima.

Naime, kraljevska obitelj ima jasna pravila i odrednice kako se odijevati u svakoj prilici, pogotovo za pojavljivanje u javnosti. BBC u članku na ovu temu otkriva zašto kraljica uvijek u javnosti nosi rukavice, zašto princ George uvijek nosi kratke hlače, kada vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea mogu biti u casual izdanju...  

Kraljica Elizabeta postala je poznata po svojim šarenim i odvažnim šeširima koje nosi u službenim prilikama. Naime 1950-ih dame su uvijek u javnosti nosile šešire jer se smatralo neprikladnim da se pojavljuju u javnosti bez šešira, ali taj običaj se promijenio i kraljica šešire sada nosi samo kada dužnost to zahtijeva. 

Trogodišnji princ George uvijek u javnosti nosi kratke hlače i nikada ne nosi košulje ili majice na kojima su animirani junaci. Mali princ uvijek nosi kratke hlače, jer kako objašnjava stručnjak za kraljevski protokol William Hanson, kratke hlače su engleski stil. Naime, duge hlače su obično nosili dječaci koji su pripadali srednjem staležu, dok su kratke hlače nosili dječaci kraljevske obitelji koji  su tek u dobi od osam godina mogli u javnosti nositi duge hlače. Kraljica na javnim događanjima i pri svakom pojavljivanju u javnosti uvijek nosi rukavice, a za to postoje dva razloga.

Naime,rukavice su dio modnog izričaja i svaka dama koja drži do sebe trebala bi ih nositi, ali one imaju i praktičnu svrhu - štite od bakterija. Kako se kraljica rukuje sa stotinama ljudi kada se negdje pojavi, rukavice je štite od bakterija.  Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea i kada su casual odjeveni moraju poštovati određena pravila, a jedno od tih pravila nalaže da se ne smiju pojavljivati u javnosti u trapericama i traperice mogu odijenuti u rijetkim prilikama, recimo kad šeću pse.   Zašto kraljica nosi odjevne kombinacije u svim duginim bojama? Da bi se isticala, naime sama kraljica je jednom prilikom rekla: Da nosim svijetle tonove nitko ne bi znao tko sam ja.  

Prije nego se udala Kate Middleton nikada nije u javnosti nosila tijaru, jer one su rezervirane samo za udane žene. Tijaru članice kraljevske obitelji nose na večerama koje zahtjevaju otmjeni dress code. Pravilo nalaže da se šeširi nikada ne nose u zatvorenom prostoru iza 18 sati, a tijare muškarcima signaliziraju da su dame zauzete. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije