SKANDALOZNO

Silajdžić blokirao isplatu ruskog duga od 124 milijuna dolara

haris silajdzic
arhiva vl
05.06.2010.
u 11:25

Od ruskog duga predviđeni plinovod, remont termoelektrana i nabava helikoptera za gašenje požara

BiH je posljednja od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije koja još nije naplatila dugovanja od Rusije iako praktično nema nikakvih zapreka za takvo što. No, kako je ovo država čudnovate arhitekture i sustava odlučivanja te još složenijih političkih odnosa, ne čudi niti to da se u BiH vode sporovi i kada se trebaju naplatiti prijeratna potraživanja.

Izrađene procedure

- BiH je jedina zemlja koja nije riješila kliring s Rusijom u iznosu od 124 milijuna dolara prema BiH, to samo govori o političkom ambijentu koji vrijedi u BiH, rekao je za Večernjak državni ministar financija i riznice Dragan Vrankić. Njegovo ministarstvo izradilo je potrebne procedure koje je potvrdilo i Vijeće ministara BiH. Za realizaciju procedure trebala je još samo formalna potvrda Predsjedništva BiH koja je na kraju izostala. Naime, nakon što je plan raspodjele ovih sredstava, koja će iz Rusije biti izmirena preko roba, stigao na sjednicu Predsjedništva, poravnanju ruskoga duga usprotivio se bošnjački član vrha BiH Haris Silajdžić. On je na sjednici rekao da mu treba dodatnog vremena za analizu ovog materijala čak i unatoč tome što su mu pružena sva potrebna objašnjenja iz državnog Ministarstva. Ministar Vrankić izrazio je razočarenje takvim stajalištem smatrajući da se na taj način isključivo šteti državi.

Problem sa sukcesijom

- Meni posebno smeta da se o tome nastoje voditi zaobilazni dogovori iako je svima jasno kako jedino i isključivo razgovore o poravnanju ovoga duga može voditi Ministarstvo financija, što treba potvrditi Vijeće ministara i Parlament, dodao je Vrankić. Rekao je da neće prihvatiti nikakva uvjetovanja oko rješavanja ovoga problema s Rusijom koji pak dodatno opterećuje i sukcesiju zemalja bivše Jugoslavije. Potpisani sporazum između Rusije i zemalja sukcesora predviđa isporuku roba. Ministarstvo financija je predvidjelo da Rusija isplati dugovanja u robama koje nedostaju u BiH. Radi se o projektima iz energetike, izgradnje plinovoda i servisa termoelektrana. Također, Vrankićevo ministarstvo je predložilo i nabavu helikoptera s golemim vjedrima za gašenje požara.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
04:12 06.06.2010.

Ma kakva je ovo laprdacina?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?