Veliki pjesnik

Šimićevi susreti

A,B, Šimić
01.09.2012.
u 10:59

Jučer se u Grudama sastao Organizacijski odbor čiji će članovi organizirati manifestaciju kulture posvećenu Antunu Branku Šimiću

Kulturna Hercegovina se ponovno vraća na staze stare slave i dana kada se pisana riječ prenosila s koljena na koljeno stvaravši temelje novim i usavršavajući znanje i intelekt starijim naraštajima. Jučer se u Grudama sastao Organizacijski odbor Šimićevih susreta, čiji će članovi 49. put organizirati manifestaciju kulture posvećenu najvećem pjesniku s hercegovačkih prostora Antunu Branku Šimiću.

Imenovan odbor

Sastanak je počeo obraćanjem načelnika općine Grude Ljube Grizelja koji se, kao ekonomist, našalio da on kulturnjacima nema što puno govoriti o kulturi, ali se prisjetio zgode s predsjednikom Matice hrvatske Igorom Zidićem, koji mu je jednom prigodom rekao da njemu treba upravo ekonomist koji će djelovati u kulturi Inicijator dosadašnjih susreta Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Grude, pozdravio je sve nazočne i predložio Ljubu Grizelja za predsjednika Organizacijskog odbora Šimićevih susreta, budući da je općina Grude Šimićevo rodno mjesto Grizelj je prihvatio odluku i imenovao Maria Bušića za svog zamjenika u Organizacijskom odboru. Ovogodišnji odbor upotpunjen je ljudima bliskima kulturi, a njega čine Ljubo Grizelj kao predsjednik odbora, Borislav Šimunović, predsjednik Općinskog vijeća; Srećko Mikulić, voditelj Ureda za kulturu općine Grude; Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru; Helena Lončar, ministrica u Zapadnohercegovačkoj županiji; Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Grude; Marina Kljajo Radić, Društvo književnika Herceg Bosne; Ivica Ovčar, ravnatelj HNK Mostar; fra Vendelin Karačić, voditelj Franjevačke Galerije u Širokom Brijegu; fra Marko Jurič; Petar Majić; prof. Stjepan Glavaš; Mladen Leko, ravnatelj Srednje škole u Grudama; prof. Andrijana Mlinarević - Cvetković; prof. Jozo Marić i fra Ante Marić. U odbor su izabrani i glavni urednik Večernjeg lista Jozo Pavković, te Frano Vukoja i Željko Andrijanić, također iz Večernjeg lista koji je medijski pokrovitelj ovogodišnje manifestacije.

Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Grude, izrazio je želju da ovogodišnji susreti počnu u Šimićevim Drinovcima, s obzirom da bi se tu mogla promovirati knjiga Drinovčanina dr. Ivana Alerića koji živi u Zagrebu. Manifestacija se planira oživiti i predstavom Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, a planirano je i predstavljanje akademika podrijetlom iz Ljubuškog, Veselka Koromana, samozatajnog radnika koji je objavio dosta knjiga, a o njemu je snimljen i dokumentarac Bušić očekuje još gostiju koji će ovogodišnju manifestaciju uzdići na još jednu višu razinu. Profesor Jozo Marić naglasio je potrebu da Šimićevi susreti budu poveznica svih ljudi koji vole kulturu i pisanu riječ.

Vratiti širinu

- Šimićevim susretima trebamo vratiti širinu. Svakakve prilike su nas tjerale na to da se povučemo u lokalnu sredinu, ali smatram da više za to nema potrebe. Ovom prigodom moramo pozvati jednog čovjeka koji nas je jednom lijepo ugostio, i koji dosta piše i objavljuje, a radi se o Amiru Brki, predsjedniku Društva književnika Bosne i Hercegovine. Također bih predložio našega pjesnika u Subotici Tomislava Žigmanova, izvanrednog čovjeka koji se bori za prava i položaj Hrvata na području Vojvodine i Subotice, kazao je profesor Marić. On je još spomenuo i poznatu hrvatsku književnicu Vesnu Parun koja je preminula prošle godine, ali je osobno bila impresionirana Grudama. Malo tko zna da je ona napisala i pjesmu posvećenu ovome mjestu “Nad Grudama obruč zvijezda” stoga je Marić istaknuo kako vjeruje da će jedna od večeri biti posvećena i njenom radu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?