Šimićevi susreti

Šimićevi susreti stigli u pjesnikove Drinovce

Šimićevi susreti
20.11.2012.
u 11:46

Akademija
 održana u čast pjesničkih velikana iznjedrila je nova pjesnička imena

Veliki Antun Branko Šimić, zajedno sa brojnim pjesnicima i svojim današnjim sumještanima vratio se u rodne Drinovce, gdje je održana akademija u njegovu čast i čast njegovog brata Stanislava. Prije toga održana je sveta misa za braću Šimić, u drinovačkoj crkvi, a predvodio ju je drinovački župnik fra Marko Jurič. Nakon svete mise održana je akademija u čast pjesnika, u Osnovnoj školi koja nosi naziv po tim književnim velikanima. Na početku manifestacije nazočnima se obratila izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske Ivana Lacković, koja je istaknula veličinu braće Šimić i spremnost Republike Hrvatske da potpomogne jednu ovakvu manifestaciju, posvećenu najvećim književnicima 20. stoljeća, koji su, maleni ispod zvijezda, koračali brojnim hrvatskim gradovima. Učenici Osnovne glazbene škole Antuna Branka i Stanislava Šimića pod ravnanjem profesora Zvonimira Pejića izveli su himnu Lijepa naša i pjesmu Moja domovina, dok je Lucija Zovko kantautorica iz Širokog Brijega izvela Šimićevu Opomenu, uz glazbu Ranka Bobana i Hrvoja Hegedušića. Na akademiji su nagrađeni mladi pjesnici: Katarina Biško iz OŠ Sovići, Klara Vukojević iz OŠ Ivane Brlić – Mažuranić iz Ljubuškog, Anamarija Čolak iz Srednje škole A.B. Šimića u Grudama, Luka Tripalo iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, te Mario Grizelj, student Sveučilišta u Mostaru. Nagrade mladim pjesnicima uručio je načelnik općine Grude i predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta Ljubo Grizelj.

Nakon dodjele nagrade, svoje stihove su govorili Iva Nuić iz Drinovaca, Zdravko Kordić iz Tihaljine, Sonja Jurić iz Mostara, Radica Leko iz Posušja, Miljenko Buljac iz Sinja, Miro Petrović iz Mostara, Fabijan Lovrić iz Knina, Maja Tomas iz Splita, Slavo Bago iz Posušja i Branka Buljan iz Imotskog. Šimićevi susreti završavaju za 2 dana u Vinkovcima, otvaranjem izložbe grafika pod nazivom Seizmografski zapisi duše, autora Darka Dugandžića, asistenta na ALU Široki Brijeg. Šimić se svojedobno školovao i u Vinkovcima gdje je napisao zbirku pjesama “Cibalijana”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije