Mostar

Sindikat i Vlada potpisali sporazum

Sindikati
19.05.2012.
u 12:43

Sporazum predviđa da će se za mjesec travanj 2012. godine isplatiti plaća umanjena za 7 posto, bez drugih smanjenja

U dvorani zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije potpisan je sporazum između Vlade i predstavnika Sindikata korisnika proračuna.

Stalni dijalog

Potpisani sporazum predviđa da će se za mjesec travanj 2012. godine isplatiti plaća umanjena za 7%, bez drugih smanjenja, a iznos sredstava za koji je bila umanjena plaća za mjesec travanj isplatit će se uz plaću za mjesec svibanj ili najkasnije do isplate regresa za 2012. godinu, sukladno članku 12. Zakona o izvršenju proračuna. Također, sporazumom je definirano da će se kroz Gospodarsko-socijalno vijeće nastaviti stalni dijalog o svim pitanjima i temama socijalnih partnera. Sukladno članku 12. Zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2012. godinu, operativni plan za svaki sljedeći mjesec 2012. godine će se usuglašavati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, uzimajući u obzir točku 3. Sporazuma i isplate grantova, kao i procjenu priljeva sredstava u proračun zasnovanu na pokazateljima Uprave za neizravno oporezivanje.

Otvorena pitanja

Vlada i predstavnici Sindikata dogovorili su da će u roku od mjesec dana u zajedničkom dijalogu sa sindikatima prosvjete riješiti sva otvorena pitanja oko mentorstva i drugih stečenih prava, te ubrzati i zajednički raditi na izradi zakona koji reguliraju pitanja iz radno-pravnog statusa. Podsjetimo, Sindikat je reagirao nakon što im je umanjen iznos plaće za sedam posto za mjesec travanj. Prosvjetni djelatnici tada su upozorili Vladu da neće pristati na umanjenje, te su održali štrajk upozorenja. Uz to su prijetili i generalnim štrajkom koji bi u pitanje doveo školsku godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?