Široki Brijeg

Sindikat traži pomoć

Škola
Arhivska fotografija
22.05.2012.
u 10:38

Promjene u nastavi za prvi razred, djeca bi trebala biti na nastavi 5 sati

Na pomolu je velik i dubok nesporazum, sukob i jaz između Vlade ZHŽ-a i županijskog Sindikata osnovnih i srednjih škola, koji bi mogao teško pogoditi i poremetiti njihove korektne odnose. Vlada je ponudila sindikatima prijedlog novog privremenog sporazuma o isplati mjesečnih plaća, budući da je prethodni sporazum istekao još prije 10 mjeseci, točnije 30. lipnja 2011., međutim sindikalna vodstva na sastanku u Grudama su ga odbila. Razlog nisu same odredbe i pojedinosti predloženog sporazuma o kojima bi se moglo pregovarati, nego nekoliko drugih odluka i poteza Vlade koje je, prema tvrdnjama sindikalaca donijela jednostrano bez sudjelovanja sindikata kao partnera i na štetu prosvjetnih djelatnika, a u jednom dijelu i učenika.

- Vlada je ukinula pravilnik o bodovanju i primanju djelatnika u radni odnos i to prenijela na škole, raspustila školske odbore i postavila povjerenstva što nije sporno, međutim, u nekim školama je isteklo vrijeme povjerenstvima, a školski odbori još nisu imenovani, ponovno su u zakon uveli neograničeni broj mandata ravnateljima škola, mijenja se devetogodišnje obrazovanje tako da se uvede skraćeni program u nastavi za prvi razred, po kojem bi umjesto sadašnja dva sata u školi dijete provodilo pet sati. Sve je to rađeno mimo sindikata, a osim toga neredovita je isplata honorara i jubilarnih nagrada i već 17 mjeseci dodatak za minuli rad je stalno isti, a trebao bi se svake godine povećavati, objašnjava sindikalne stavove i zamjerke Vladi, Nevenko Grbavac, predsjednik skupštine sindikata osnovnih škola. Promjene u devetogodišnjem obrazovanju su izgleda najveći kamen spoticanja. Sindikat zastupa mišljenje da je devetogodišnje obrazovanje potrebno, a koliko im je to pitanje važno svjedoči i to da su se pismom obratili za pomoć OSCE-u, OHR-u, Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, Ombudsmanu za djecu RS-a i Parlamentu FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?