Tomislavgrad

Sindikati i poslodavci - partneri u razvoju

Sindikati
21.11.2012.
u 09:55

U Tomislavgradu sastanak sindikata i nevladinih organizacija HBŽ-a

“Sindikati i poslodavci kao partneri u razvoju poduzeća” bila je tema sastanka sindikata i nevladinih organizacija Hercegbosanske županije koji su u Tomislavgradu organizirali Sindikat tvornice kabela Tomislavgrad i Centar za građansku suradnju iz Livna.

Negativne posljedice

Tom je prigodom dr. Mate Šimundić upoznao nazočne s negativnim posljedicama koje izaziva rad u smjenama i noćni rad, te istaknuo kako su i noćni rad i rad u smjenama neizbježni, ali da se mogu smanjiti negativni učinci koje takav rad ostavlja na radnicima. Dr. Šimundić je istaknuo i važnost upoznavanja poslodavaca sa svim negativnim učincima, kako bi ih pokušali smanjiti i samim tim zaštiti svoje radnike dodavši kako samo zdrav i zadovoljan radnik može biti produktivan radnik. Predsjednik Sindikata Tvornice kabela iz Tomislavgrada Ivan Dilber upoznao je nazočne zbog čega se javila potreba osnivanja sindikata u toj tvornice, te naveo kako su se radnici od tada educirali o vlastitim radničkim pravima. Oni sada, ako dođe do potrebe, znaju na koji način se mogu zastupati u odnosu na poslodavca - kazao je Dilber te ponovno upozorio na vrlo težak položaj radnika u privatnom sektoru, kao i činjenicu da se zbog same privatizacije mnogo teže boriti za vlastita prava. Skupu je nazočio i uzeo udjela u njegovom radu i Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata u BiH, ukazavši na postojanje mobbinga u praksi, kao i činjenicu da gotovo i ne postoji njegovo zakonsko sankcioniranje. Milić je ukazao i na slabu solidarnost i nedostatnu masovnost među samim sindikatima, koje su i te kako potrebne za uspješan sindikalni rad. Na ovom skupu je konstatirano i to kako, na žalost, živimo u vrijeme u kojemu je svim sindikalnim vođama, ali i njegovim članovima, potrebna hrabrost da se uopće bave sindikalnim radom, a o razboritosti i strpljenju da i ne govorimo. Svoj doprinos u elaboraciji glavne teme ovog skupa u Tomislavgradu dao je i Vlado Marušić, pravnik, koji je izložio pravne i institucionalne mehanizme u zaštiti radničkih prava.

Borba za prava

Na primjerima iz privatne prakse pokazao je sudionicima da je pravda spora i slijepa, ali dostižna. Marušić je naglasio da je potrebno da se svi ljudi bore za svoja prava ako su im na bilo koji način uskraćena ili ugrožena, te potaknuo sudionike na razmišljanje. Sve to rezultiralo je postavljanjem velikog broja pravnih pitanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?