MOSTAR

Sindikati očekuju punu plaću za srpanj, idući tjedan pregovori

Mostar
31.08.2013.
u 10:16

Do kraja godine moraju biti isplaćene razlike plaće i dio regresa

Prije nekoliko dana iz proračuna Mostara isplaćena je plaća za lipanj. Za razliku od prijašnjih plaća, korisnici proračuna ovaj put su dobili puni iznos osobnih dohodaka. S tim je ispoštovan dogovor koji su sindikati imali s mostarskom Gradskom upravom. Sada se postavlja pitanje što će biti dalje. Gradska uprava je završila trotjedni kolektivni godišnji odmor. Krajem srpnja je bilo najavljeno kako će razgovori sindikata i predstavnika vlasti u Mostaru biti nastavljeni krajem kolovoza. To se ipak nije dogodilo. - Nije bilo nekih kontakata zadnjih nekoliko tjedana, ali zato očekujemo kako ćemo idući tjedan dobiti poziv za razgovore. Ulazimo u rujan i moramo znati što će se dalje događati - rekao nam je Milenko Zovko, predsjednik sindikata mostarskih vatrogasaca.

On se nada kako će Grad izvršiti svoje preostale obveze, te kako će biti dovoljno novca za isplatu pune plaće. - Grad još treba do kraja godine isplatiti ostatak regresa, kao i razliku plaća koje su nam bile smanjenje. Nadamo se kako će se to ostvariti. U protivnom, mi ćemo biti primorani ponovno preko suda tražiti novac koji smo zaradili. Sve ovo imamo napismeno i neće nam biti problem dobiti proces na sudu. Nadam se kako to shvaćaju u Gradskoj upravi i kako će imati mogućnosti da se sve riješi bez sudskog procesa - poručio je Zovko. Hoće li se sve riješiti na miran način zavisi od stanja u gradskom proračunu. Ranija izvješća su govorila kako u proračunu neće biti novca za isplatu svih plaća u ovoj godini.

Nepostojanje Gradskog vijeća i izostanak odluka koje donosi ovo tijelo ostavit će proračun Mostara bez nekoliko milijuna maraka. Tu su i slabiji prihodi od poreza, pa se s razlogom postavlja pitanje kako će Grad financirati planirane obveze. Veliki problem je i činjenica da se rebalans proračuna ne može usvojiti jer Gradskog vijeća nema, a gradonačelnik Ljubo Bešlić nema ovlasti samostalno završiti ovaj proces. Ipak, prema Bešlićevim tvrdnjama, možda i neće biti potrebe za rebalansom proračuna. On je prije nekoliko dana u intervjuu za Večernji list izjavio kako - proračun Mostara za 2013. iznosi 54,22 milijuna KM, a za prvih 6 mjeseci ostvareni prihod je 24,8 milijuna. Da bi plan bio u izvršenju 100%, trebalo bi biti oko 27 milijuna maraka. To znači da se proračun ostvaruje s 92% te nije potreban rebalans - rekao je Bešlić za Večernji list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?