Pročešljane knjige

Širi se istraga o korupciji: USKOK provjerava dokumente HDZ-a

hdz
Patrik Macek/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
23.11.2010.
u 08:00

Istraga o korupciji koja je zahvatila dio izvršne vlasti proširila se i na vladajuću stranku

Tužitelji USKOK-a upali su u sjedište HDZ-a te vrlo temeljito pročešljali poslovne knjige i financije stranke na vlasti. Tu informaciju potvrdio nam je izvor iz samog vrha HDZ-a koji navodi da je posrijedi vrlo logičan postupak tužitelja.

– S obzirom na istrage koje vode te ako se uzmu u obzir samo podaci koji su objavljeni u medijima u vezi s korupcijskim aferama, bilo bi neobično da USKOK nije došao u HDZ – kaže naš sugovornik dodajući da su istražitelji vrlo rutinski obavili svoj posao, da su pregledali dokumentaciju te kopirali i odnijeli ono što im se činilo zanimljivim.

‘HDZ je čist kao stranka’

Osim češljanja poslovnih knjiga i računa vladajuće stranke, djelatnici USKOK-a su, kako doznajemo, obavili i razgovore s čelnicima stranke, ali i s više “običnih” zaposlenika koji obavljaju administrativne poslove u HDZ-u. Podatak da je, nakon što je smijenjen, Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar i kolekcionar novca isisanog iz državnih tvrtki i ministarstava preko tvrtke Fimi media, odnio u HDZ dva milijuna kuna i 300.000 eura, što ih je predao glavnom tajniku Branku Bačiću, u HDZ-u ne smatraju nikakvim problemom. Ako ništa drugo, ekskulpira ih činjenica da je taj novac predan USKOK-u. Naš sugovornik iz HDZ-a tvrdi da istražitelji iz tima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i šefa USKOK-a Dinka Cvitana nisu pronašli ništa što bi moglo na bilo koji način kompromitirati stranku na vlasti.

– Baš suprotno. Nama je u interesu da se sve pretrese, da se sve provjeri i podvuče crta. Nakon toga će biti potpuno nedvojbeno i jasno tko je crn, a tko bijel – kaže utjecajni političar dodajući da HDZ s Jadrankom Kosor na čelu od toga može samo profitirati.

Usto, naglašava kako je HDZ kao stranka čist bez obzira na afere u kojima glavne uloge igraju dojučerašnji predsjednik stranke i Vlade Ivo Sanader, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministri Berislav Rončević, potom HDZ-ov rizničar i šef Carine Barišić, te na to što bi, prema posljednjim informacijama, zavidnu rolu mogao imati i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. HDZ kao stranka, kaže, nije upleten u korupcijske skandale te se pritom poziva na izvješća Državne revizije koja godinama nije nalazila ništa sporno u HDZ-ovim financijama.

– Neistina je da je USKOK upao u prostorije HDZ-a i pročešljao poslovne knjige – kazala je Sunčana Glavak, glasnogovornica stranke.

U razgovoru s istražiteljem koji je jako dobro upućen u korupcijske istrage doznajemo pak da Državna revizija s revizoricom Šimom Krasić na čelu nipošto nije institucija koja bi bila jamstvo za bilo što. Na naše pitanje što znači ta opaska te je li moguće da je Državna revizija prikrivala sumnjive račune istražitelj nam je uskratio odgovor navodeći da ne želi ulaziti u pojedinosti istraga koje su u tijeku.

Ispustila dio o lopovluku

Potaknuo je, međutim, sjećanje na ne tako davnu aferu s manipulacijama natječajem za vojne kamione koji su na kraju rezultirali pogodovanjem tvrtki Iveco i preplaćivanjem vozila za 10 milijuna kuna. Za tu aferu privodi se kraju suđenje bivšem ministru obrane i kasnije policije Berislavu Rončeviću. Stvar je bila u tome da su revizori u kontroli rada MORH-a uočili nezakonito Rončevićevo postupanje i manipulacije natječajima te o tome vrlo iscrpno sastavili izvještaj koji je postao sastavni dio Revizije. No, kada je državna revizorica Šima Krasić godišnji izvještaj poslala u Sabor na uvid i raspravu saborskim zastupnicima, sporni je dio o namještanju natječaja za kamione izostao. Večernji je otkrio tu aferu, a kada smo upitali zašto je skriveno da je bilo nezakonitosti u Rončevićevu načinu nabave vozila, Š. Krasić branila se tvrdnjom da je u Sabor slala skraćenu verziju izvještaja iz koje su slučajno ispali podaci o lopovluku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?