izrael u panici

Sirija od Rusije naručila šest lansera i 144 rakete dometa 150 km

'A member of the Free Syrian Army holds his weapon as he sits on a sofa in the middle of a street in Deir al-Zor April 2, 2013. Picture taken April 2, 2013. REUTERS/ Khalil Ashawi (SYRIA - Tags: CONFL
Reuters/PIXSELL
11.05.2013.
u 12:00

Riječ je o naprednom sustavu koji čini stratešku razliku 
među sukobljenima, tvrdi Igor Tabak

Samo nekoliko dana nakon što su Rusija i Sjedinjene Države objavile kako za kraj svibnja zajednički organiziraju mirovnu konferenciju kojom će za stol posjesti predstavnike Assadova režima i sirijskih pobunjenika, Izrael je upozorio da službeni Damask planira od Rusije nabaviti S-300, jedan od najboljih protuzračnih i proturaketnih sustava današnjice.

Paket koji bi Moskva isporučila Siriji uključivao bi, prema podacima izraelske obavještajne službe, šest lansera i 144 rakete dosega do 150 kilometara.

– Riječ je o vrlo naprednom sustavu zemlja-zrak koji, kada je jednom postavljen na bojištu, doista čini stratešku razliku u odnosu sukobljenih snaga. Pri planiranju operacija na području na kojem je sustav S-300, njega definitivno treba uzeti u obzir. Jasno je da bi napadi kakve Izrael izvodi u Siriji posljednjih dana s ovim sustavom na terenu bili znatno teži – kazao je Igor Tabak, analitičar portala obris.org.

Ubrzano isplaćuju

Damask i Moskva o nabavi tog sustava pregovarali su još 2010. godine, a Izrael tvrdi kako je Sirija posljednjih dana počela ubrzano isplaćivati Rusiji devetsto milijuna dolara kojima bi se dovršio taj posao.

Sirija je već desetljećima bliski vojni saveznik Rusije, ali i jedan od većih klijenata ruske vojne industrije. Naime, veliki dio vojnog potencijala Sirije, jedne od najmoćnijih arapskih zemalja, potječe upravo iz ruskih tvornica oružja. Upravo zbog toga, braneći politički svog strateškog saveznika, Rusija već dvije godine vrlo uspješno blokira sve napore međunarodne zajednice za izolacijom predsjednika Bashara Al-Assada koji se pokazao iznimno uspješnom kombinacijom političara i vojnika.

Naime, iako su prognoze zapadnih analitičara govorile kako je pitanje vremena kada će njegov režim pasti, iako pobunjenici imaju logističku potporu dijela Zapada, iako oružje njegovim protivnicima u velikim količinama stiže preko Katara i Saudijske Arabije, Assad još vrlo čvrsto sjedi za kormilom zemlje.

Kerryjeva ljutnja

Režim gotovo i nema velikih naznaka slabosti, a pobunjenici u dvije godine ratovanja nisu uspjeli potpuno ovladati nijednim velikim, važnim sirijskim gradom. Na izraelsko upozorenje o nabavi sustava S-300 reagirao je i američki državni tajnik Kerry izrazivši nadu da se taj posao neće realizirati. Ipak, pitanje je koliko je isporuka tog sustava Siriji realna.

>>SAD i Rusija tražit će model Assadova odlaska, a ne pada

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?