Ante Suton

Široki je sportski ponos Hercegovine

Ante Suton
Zoran Grizelj
20.05.2010.
u 17:06

Četiri naslova prvaka i tri osvojena Kupa došla su pod predsjednika ovoga kluba Ante Sutona

Iza Širokog jedna je od najuspješnijih sezona u povijesti kluba. Na njegovu čelu već sedmu sezonu nalazi se Ante Suton. Uspješan poslovni čovjek na toj dužnosti je od 2003. godine kada je naslijedio također uspješnog Berislava Kutlu. Četiri naslova prvaka i tri osvojena Kupa došla su pod njegovim vodstvom. I dok se emocije još ne stišavaju, i pred očima lete slike sa sinoćnje utakmice, ozračja kakvo se rijetko susreće i slavlja nakon velike pobjede, Suton je progovorio o sportskom, kako kaže, ponosu Hercegovine.

To će biti naš slogan, kao što je Hajduk ponos Dalmacije, i niz drugih klubova ponos su svojih država, naroda i regija, i mi želimo biti dio tog ponosa, započinje svoju priču o tek završenoj, vrlo uspješnoj sezoni, predsjednik Širokog TT kabela Ante Suton.

Ovogodišnjom sezonom smo jako zadovoljni. Ostvarili smo najbolji rezultat u NLB ligi, suvereno došli do sedmog naslova i uspjeli afirmirati niz mladih igrača Naletilića, Milekovića, Siriščevića, Ramljaka, Petkovića, Planinića… Jedan broj naših mladih igrača igrao je i za Grude i njima pripomogao u očuvanju prvoligaškog statusa (B. Barać, Ćavar, Bilinovac, Novak), a vodio ih je naš trener Romeo Bilinovac. No, uz igrače, sve uspješnijeg trenera, imamo i onu našu „ludu“ upravu koja je sve to uspjela posložiti i zatvoriti na najbolji način.

Natjecanja su tek završila, ali veliki klubovi kao što je svakako i Široki, zasigurno imaju planove, što i kako dalje? 

Sigurno je da imamo planove i oni su, slični kao i za svaku sezonu. Cilj je složiti respektabilnu momčad koja će moći polučiti slične rezultate ovima iz ove sezone, dakle biti negdje oko 10. mjesta u NLB ligi i boriti se za naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

U okviru prve momčadi davati prigodu mladim igračima, kako smo to uspješno radili i ove sezone te da mladi igrači iz godine u godinu idu korak i stepenicu više kako bi postali zanimljivi većim i bogatijim klubovima i kako bi klub njihovom prodajom osigurao dio prihoda za funkcioniranje. Bez obzira što naš omladinski pogon jako dobro radi, nikada nećemo biti zadovoljni učinjenim i stalno ćemo tražiti bolji i kvalitetniji rad jer bez dobrog rada u omladinskom pogonu, ovaj klub nema budućnosti, toga smo davno postali svjesni. Pored toga nastavit ćemo tragati i skautirati mlade igrače iz čitavog regiona i dovoditi ih u naš klub i osigurati im košarkaško napredovanje i usavršavanje.

I ovim putem pozivam sve mlade igrače koji sebe vide u košarci i žele uspjeti u košarci, da taj uspjeh ostvare u Širokom. Barać prije, a danas Planinić, Ramljak, Petković, Naletilić, Bilinovac, mlađi Barać i drugi, najbolji su dokaz ovoj mojoj tezi.

Momčad je suvereno prošla ligom, čini se, nikada lakše? 

Možda i izgleda da smo se suvereno prošetali ligom, ali to sigurno nije posljedica slabe konkurencije. Liga je bila izjednačenija nego ikada do sada, možda smo samo bili po kvalitetu i pristupu korak ispred. Naša velika snaga je u tome što je kostur momčadi ostao isti od lani, što je tu trener Ivan Velić koji je rastao i stasao s ovom momčadi, i što je sve znao vješto ukomponirati, a što je u konačnici i donijelo značajan rezultat.

Kako ćete sačuvati momčad za iduću sezonu i kojim igračima istječu ugovori, a koji su još vezani uz klub? 

Mi svakako želim sačuvati kostur momčadi za iduću sezonu, ali ne pod svaku cijenu jer realnost je da će proračun biti manji i ostat će oni igrači koji se mogu uklopiti u taj okvir, viziju i koncepciju struke, a prije svih trenera Velića i sportskog direktora Kožula. Ugovori istječu Chesteru Masonu, Hrvoju Puljku, Siniši Štembergeru, Frani Čolaku, Šimi Špralji, Ivanu Grgatu i Branimiru Longinu, a pod ugovorom su Josip Naletilić, Luka Petković, Ivan Siriščević, Ivan Mileković, Ivan Ramljak, Boris Barać i Dako Planinić.

Što vas veseli, a što žalosti kada je u pitanju projekt Široki?

- Hvala svima koji su prepoznali naš rad, entuzijazam, želju da stvorimo prave uvjete za mlade ljude i da se na kvalitetan i organiziran način mogu baviti sportom. Žalosti me, prije svega, što svi širokobriješki gospodarstvenici nisu uključeni u ovaj projekt, a ima ih dosta koji to objektivno mogu te ih ja i ovim putem pozivam da se uključe jer i svi mi koji sada financiramo ovaj klub, ne radimo iz osobnog materijalnog interesa, nego iz želje da naš Široki Brijeg i u sportu bude najbolji. Žalosti me svakako i nerazumijevanje određenih političara koji se za klub zanimaju samo kada nešto osvajamo i kada se treba prikazati na TV-u ili fotografirati za novine, a klub treba podršku svakog dana, i to ne samo moralnu.

Žaloste me i izjave čelnika pojedinih klubova iz Hercegovine koji u Širokom vide negativnog protivnika, a mi se uvijek trudimo pomoći svakom našem klubu jer dobar rad u ostalim klubovima osobit je i interes Širokog.

Od svih naslova koje je klub osvojio u vrijeme vašeg predsjednikovanja, koji vam je najdraži?

 Za ovih sedam godina koliko sam predsjednik kluba, svaki naslov je poseban na svoj način, kao i svi naslovi koji su došli u Široki Brijeg od osnutka košarkaškog kluba. Dva naslova su osvojena u Skenderiji, a dva u Širokom Brijegu. Ako već moram birati najdraži, onda je to svakako onaj iz 2004. u Skenderiji protiv Bosne kada smo pred 8000 ljudi iznenadili tada favoriziranu Bosnu i donijeli naslov u Široki Brijeg.

Komentara 1

I7
ivan-73
10:31 21.05.2010.

bravo široki

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije