PROŠLO JE 17 GODINA

Sjećanje na dan kad je obrana Viteza plaćena 31 životom

misa
VL FOTO
10.01.2011.
u 07:59

Specijalne postrojbe ABiH i MUP-a probile su 9. siječnja 1994. crte obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a

Deveti siječnja 1994. godine ubraja se u najteže i najkrvavije dane obrane Viteza, a i cijele Lašvanske doline. Tog su dana u ranim jutarnjim satima, pod okriljem maglovite noći, pripadnici specijalnih postrojbi ABiH i MUP-a probili crte obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a, upali u Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza i među vojnicima i civilima napravili pokolj.

Presječena prometnica

Ubijeno je i masakrirano 27 vojnika i civila, a među njima bilo je i žena, staraca i djece, naselje je opljačkano, a desetak kuća i gospodarskih objekata je zapaljeno. Tijela petero ubijenih, četvorice vojnika i jedne žene, pronađena su i pokopana tek nakon 15. veljače kada su ovo naselje oslobodile postrojbe HVO-a. Ovim upadom presječena je prometnica Vitez – Busovača, a krajnji cilj vojske Armije bio je spojiti se sa svojim vojnim snagama u Vranjskoj, udaljenoj od Buhinih Kuća manje od tisuću metara i tako Lašvansku dolinu presjeći na dva dijela, te obranu tog područja dovesti u bezizlaznu situaciju. Da bi u tomu i uspjeli, istodobno su na još nekoliko mjesta napali linije obrane Viteza, a posebno žestok napad bio je s južne strane općine, na naselje Sofa. Na tom se području višesatno vodila žestoka borba, a zaustavljanje neprijatelja, samo 500-600 metara od središta grada, plaćeno je s još četvoricom poginulih i 15-ak ranjenih pripadnika Viteške brigade HVO-a. U tim borbama poginuli su i istaknuti pripadnici HVO-a, članovi zapovjedništva Treće bojne Viteške brigade, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković, a samo tog 9. siječnja obrana Viteza je plaćena je 31 životom hrvatskih branitelja i civila te s 50-ak ranjenih.

U prijašnjim borbama za obranu Buhinih Kuća i u borbama za oslobađanje ovoga naselja poginula su još devetorica branitelja, a ranjeno ih je više desetaka. Među poginulima u oslobađanju Buhinih Kuća 15. veljače poginuo je i istaknuti zapovjednik, bojnik Jozo Plavčić Đokac. U spomen na poginule i ubijene hrvatske branitelje i civile, jučer, na 17. godišnjicu velike tragedije, na mjesnom groblju Topala gdje je i ukopan največi broj žrtava služena je sveta misa zadušnica. Uz rodbinu, prijatelje, suborce, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te mnoštvo građana Viteza, svetoj misi koju je predvodio fra Marko Kepić prisutni su bili i predstavnici političke i izvršne vlasti općine i županije, te visoki dužnosnici s ovoga područja koji obnašaju važne dužnosti u tijelima federalne i državne vlasti.

Svijeće i cvijeće

Na ulazu u groblje, uz veliki mramorni križ, prije početka svete mise upaljene su svijeće i položeno je cvijeće. Sveta misa zadušnica koju je predvodio don Mato Janjić služena je i u travničkoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u spomen na devetero Travničana, iz postrojbe za posebne namjene Munje, zarobljenih 9. siječnja 1994. u Buhinim Kućama, mučenih i okrutno ubijenih. U spomen na njih, svijeće su upaljene i na travničkom groblju Prahulje te viteškom gradskom groblju Kruščica, gdje su ukopani pripadnici HVO-a poginuli u borbama za naselje Sofu 9. siječnja 1994. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:13 10.03.2011.

Pokoj im vjecni daruj Gospodine.i sam sam sudionik svega toga bio

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?