referendum

Sjever Kosova sa 99,47 posto glasova rekao ne Prištini

Kosovo
Reuters/Pixsell
Autori: mf/VLM, mvi/VLM
16.02.2012.
u 08:48

Na referendumu protiv kojega su bili Beograd, Priština i međunarodna zajednica i koji nema nikakav pravni učinak ni značaj glasovalo je 75,28 posto registriranih birača

Na referendumu u četiri općine na sjeveru Kosova 99,74 posto glasača izjasnilo se da ne priznaje institucije Kosova, javlja B92 dodajući kako je 69 Srba ili 0,26 posto biračkog tijela podržalo kosovsku državu.

Na referendumu protiv kojega su bili Beograd, Priština i međunarodna zajednica i koji nema nikakav pravni učinak ni značaj glasovalo je 75,28 posto registriranih birača na 82 biračka mjesta. Od 35.500 građana s pravom glasa glasovalo je njih 26.725. Ukupno 26.524 birača glasovalo je protiv prihvaćanja kosovskih institucija, a za je bilo njih samo 69. Nevažećih listića bilo je ukupno 134, javlja Blic. Prema podacima predsjednika općinskih izbornih komisija, referendum je prošao bez ikakvih nepravilnosti.

Organizatori tvrde da je referendum bio iznuđeno rješenje. Predsjednik općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić očekuje da međunarodna zajednica uvaži stav kosovskih Srba kako ne žele biti dio nezavisnog Kosova, doznaje B92. 

– Ovaj referendum, kao što i kažu u Beogradu, neće imati pravne posljedice, jer se izjašnjavamo o onome što je već upisano u Ustavu Srbije, a to je da je Kosovo sastavni dio Srbije. Ipak, imat će jasnu poruku kako očekujemo da nakon referenduma bude manji pritisak međunarodne zajednice na sjever Kosova i da međunarodna zajednica počne mijenjati pristup rješavanju problema kojih ima zaista puno – kaže Pantić.

Skupština Kosova prihvatila je rezoluciju kojom je referendum u četiri općine na sjeveru Kosova proglašen nezakonitim i ništavnim. U dokumentu se ističe da su referendum na sjeveru Kosova organizirale paralelne strukture koje financira i kojima upravlja Republika Srbija i da je on uperen protiv nezavisnosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

"Skupština Kosova ocjenjuje ovaj referendum kao gaženje ustavnog i pravnog poretka u Republici Kosovo", navodi se u rezoluciji.

U dokumentu je istaknuto kako referendum nema nikakve pravne i političke efekte te je zbog toga nevažeći.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

JA
jamanuša
14:25 16.02.2012.

Ovi sa sjevera države Kosovo sviraju u šuplji štap:

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?