NEMA MIRA

Sjeverna Koreja će izvršiti i treću atomsku probu

nuklearna eksplozija 1958
arhivska snimka
24.12.2010.
u 10:11

Analizu situacije za 2011. godinu uradio je Institut za vanjska pitanja i nacionalnu sigurnost

U redovnom izvješću južnokorejskog Instituta za vanjsku politiku navodi se da će Sjeverna Koreja, najvjerovatnije, izvršiti i treću atomsku probu.

Analizu situacije za 2011. godinu uradio je Institut za vanjska pitanja i nacionalnu sigurnost, koji je pod okriljem Ministarstva za vanjske poslove.

Redovan izvještaj Instituta objavljen je dan nakon što je Pyongyang poručio da je spreman za "sveti rat" i nakon velikih vojnih manevara južnokorejskih snaga nedaleko od sporne granice između dvije Koreje.

Sjeverna Koreja, koja je izvršila nuklearne probe 2006. i 2009. godine, tek treba da pokaže kako ima spremno naoružanje dobijeno u sklopu svog nuklearnog programa, ali bi, prema ocjeni analitičara, treća proba izazvala dodatni rast tenzija na Korejskom poluotoku i dovela do novog potresa na globalnim tržištima.

"Postoji mogućnost da Sjeverna Koreja izvrši i treću nuklearnu probu kako bi poboljšala sposobnost svog atomskog naoružanja, održala vojnu napetost i promovirala status Kim Jong Una kao novog vođe", navodi se u izvještaju, upućujući pri tom na najmlađeg sina sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Ila.

U izvještaju se ističe da će napetosti između dvije Koreje ostati na visokom nivou te da su velike šanse da će Pyongyang izvršiti nove napade na Južnu Koreju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?