EDUKACIJA

Sklapanjem ugovora o kupovini nekretnine ne postajete i vlasnik

stanovi
Mišo Lišanin
15.09.2010.
u 07:59

Nekretnina građana će biti sigurna samo i isključivo ukoliko je vlasnik upisan u zemljišnoj knjizi, kazali su u Ministarstvu pravosuđa

U Federaciji BiH počinje kampanja javnog informiranja o realizaciji i napretku Projekta registracije zemljišta, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa FBiH. Jedan od ciljeva kampanje je i informirati i educirati javnost u FBiH o značaju reforme i sređivanju stanja u sektoru zemljišne administracije.

Namjena kampanje je da širu populaciju informira o sustavu zemljišne administracije, procedurama u zemljišnoj knjizi i katastru. Od posebne je važnosti da se šira javnost, mediji, NVO, ekonomski sektor, subjekti javnog i privatnog sektora, kao i zaposlenici nadležnih institucija u sektoru zemljišne administracije te zemljišnoknjižnim i katastarskim uredima upoznaju o reformi i projektu registracije zemljišta.

Pouzdani i ažurni podaci o nekretninama predstavljaju osnovu za učinkovit, siguran i održiv sustav registracije nekretnina koji će omogućiti pravnu sigurnost na tržištu nekretnina i osigurati sigurnost investitorima i stranim ulagačima. Krajnji korisnici su građani kojima treba osigurati pružanje učinkovitih, kvalitetnih i potpunih usluga u zemljišnoknjižnim i katastarskim uredima. - Samim sklapanjem ugovora o kupovini nekretnine ne postajete i njen vlasnik.

Vaša nekretnina će biti sigurna samo i isključivo ako ste kao vlasnik upisani u zemljišnoj knjizi. Zemljišna knjiga ili grunt javna je knjiga, registar prava i vlasništva nad nekretninama koja su zakonom predviđena za upis, naglašavaju u ministarstvu. Nadležne institucije u sektoru zemljišne administracije BiH ulažu napore da bi se osigurala pouzdana registracija vlasništva i drugih stvarnih prava na nekretninama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?