izbor novog pape

Škotski kardinal O'Brian podnio ostavku, optužila ga tri svećenika

kardinali
Reuters/Pixsell
25.02.2013.
u 12:30

Predsjednik škotske biskupske konferencije kardinal Keith O'Brien vjerojatno neće sudjelovati na konklavi koja bi trebala izabrati nasljednika Benediktu XVI.

VATIKAN - Predsjednik škotske biskupske konferencije kardinal Keith O'Brien (75) podnio je danas ostavku na svoj položaj. Nakon optužbi o "neprikladnom ponašanju" koje su protiv njega pokrenuli trojica svećenika i jedan bivši svećenik, Keith O'Brien je podnio ostavku.

Vjerojatno neće sudjelovati na konklavi koja bi trebala izabrati nasljednika Benediktu XVI. Nitko nije na konklavi 2005. koja je Ratzingera izabrala za papu spriječio dolazak američkom kardinalu Bernardu Lawu (82), također upletenom u seksualne skandale, ali se čini kako se sada stvari mijenjaju. Benedikt XVI. primio je danas trojicu kardinala istražne komisije (Herranz, De Giorgi i Tomko) o curenju informacija izvan Vatikana i unutarvatikanskim skandalima.

Državno tajništvo optužuje glasila da pisanjem neprovjerenih, neprovjerljivih pa i lažnih informacija utječu na kardinale koji bi na konklavi trebali izabrati nasljednika Benedikta XVI. No, bez obzira na pisanje glasila, nad konklavom se nadvilo pitanje seksualnog zlostavljanja djece koja su počinili svećenici, uz ostale skandale. Na konklavi će sudjelovati i trojica kardinala osumnjičena za zataškavanje slučajeva svećenika pedofila. To su američki kardinal Roger Mahony (77), irski kardinal Sean Brady (74) i belgijski kardinal Godfried Danneels (80).

– Neka uđu u konklavu. Pravo sudjelovanja ulazi u štovanje njihove savjesti. Obveza sudjelovanja je prihvaćanje odgovornosti – kazao je o sudjelovanju na konklavi kardinala Mahonyja, Bradyja i Danneelsa, bivši promicatelj pravde mons. Charles Scicluna. Ta trojica kardinala optužena su za prikrivanje slučajeva svećenika pedofila. Škotski kardinal Patrick O'Brien (75), koji također ima pravo sudjelovanja na konklavi, optužen je da je prije 30 godina počinio zločin seksualnog zlostavljanja.

Svi oni, odnosno svi kardinali mlađi od 80 godina, moraju na osnovu apostolskog ustava doći na konklavu. Mahony, koji je 23. veljače u Los Angelesu saslušan u istrazi o svećenicima pedofilima, najavio je svoj dolazak u Rim. I ostali kardinali, čija se imena povezuju sa seksualnim skandalima, doći će na konklavu i birati nasljednika Benedikta XVI., koji je svojim odlučnim potezima razbio šutnju oko svećeničkog zlostavljanja djece.

– Ti su kardinali šutjeli zbog straha od izbijanja skandala, a nisu shvatili da je stvar trebalo preokrenuti, odnosno da skandal nije prijaviti zločin nego šutjeti o njemu – kaže Scicluna. A Benedikt XVI. napao je tu šutnju i zatražio od biskupa da prijave svećenike pedofile.

Kardinali će prije početka konklave održavati svakodnevne sastanke zvane kongregacije. Na njima trebaju „razbistriti“ misli. Neki su zatražili da im se dostavi izvješće od oko 300 stranica koje su načinili i predali Benediktu XVI. 17. prosinca trojica kardinala (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi) papinske istražne komisije koja je vodila istragu o curenju informacija izvan Vatikana i o unutarvatikanskim sporovima. Benedikt XVI. ponovno bi trebao primiti tročlanu kardinalsku komisiju. Hoće li odlučiti da njihovo izvješće preda kardinalima?

Ima i kardinala, kao što je njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan (63), koji traže da konklava započne što kasnije kako bi imali vremena analizirati stanje u Crkvi. Nad konklavom je oblak i unutarcrkvenih skandala.

>>Na konklavi u Vatikanu odlučivat će se dvotrećinskom većinom

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?