SUD NIJE NADLEŽAN

Slijedi mirna primopredaja vlasti u četvrtak u ZHŽ-u

cosic
VL FOTO
15.09.2010.
u 07:57

Iako je dosadašnja vlast već ranije na konferenciji za novinare najavila da će primopredaju izvršiti u petak, kroz razgovor s novoizabranima došli su do zaključka da će to napraviti u četvrtak na kraju radnog vremena

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine jučer se u poslijepodnevnim satima proglasio nenadležnim po pitanju zahtjeva Vlade ZHŽ-a za rješavanje spora sa Skupštinom ove županije u povodu donošenja odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi od 4. kolovoza 2010. godine, kao i odluke o imenovanju kandidata za mjesto predsjednika Vlade ZHŽ-a.

Mirna primopredaja

“Osnovna funkcija Ustavnog suda je rješavanje sporova između županija, između županija i federalne vlasti, između grada i njegove županije ili federalne vlasti, između općine i grada, između općina i njihovih županija ili federalne vlasti i između institucija federalne vlasti ili unutar pojedinih institucija federalne vlasti. Ustavnom odredbom nije predviđena nadležnost Ustavnog suda FBiH za rješavanje sporova između vlade županije i skupštine iste županije”, naveli su u svom obrazloženju iz Ustavnog suda FBiH. Dosadašnji premijer Vlade Zapadnohercegovačke županije Zvonko Jurišić je kazao da će nastaviti s rješavanjem ovih pravnih pitanja. Odnosno mišljenja će potražiti na sudovima koji su nadležni u ovakvim slučajevima. Iako i dalje smatraju da je učinjena teška povreda zakona i Ustava Zapadnohercegovačke županije, članovi dosadašnje Vlade ZHŽ-a na čelu sa Zvonkom Jurišićem mirno će predati vlast novoimenovanoj Vladi ZHŽ-a na čelu sa Zdenkom Ćosićem. Primopredaja bi se trebala dogoditi, kao što je to i dogovoreno jučer ujutro, u četvrtak između 15 i 16 sati, odnosno na kraju radnog vremena. Naime, novoimenovani premijer Zdenko Ćosić jučer je u prijepodnevnim satima došao u ured predsjednika Vlade ZHŽ-a kako bi se s dosadašnjim predsjednikom Jurišićem dogovorio o izvršenju primopredaje.

Civiliziran dogovor

Iako je dosadašnja vlast već ranije na konferenciji za novinare najavila da će primopredaju izvršiti u petak, kroz razgovor s novoizabranima došli su do zaključka da će to napraviti u četvrtak na kraju radnog vremena. “U razgovoru s gospodinom Ćosićem došli smo do zaključka i datuma primopredaje vlasti”, kazao je Jurišić. Novoimenovani premijer Ćosić je nakon sastanka kazao da je cijelo vrijeme očekivao miran civiliziran dogovor o primopredaji, što se i dogodilo. “Odluka Skupštine je punovažna”, kazao je Ćosić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?