GYMNICH

Slovenija ukida blokadu i posljednjeg poglavlja

Mezquita.jpg
Stojan de Prato
VL
Autor
Stojan De Prato
06.03.2010.
u 15:48

Za travanj je najavljen novi sastanak predstavnika EU sa čelnicima triju bosanskohercegovačkih narodnih zajednica, kako bi se tu zemlju preobrazilo u “djelujuću državu” i stavilo na put u EU

Slovenija će do Međuvladine pristupne konferencije zakazane za 12. travnja odblokirati i posljednje pregovaračko poglavlje koje još drži kao taoca, Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku, saznaje Večernji list na rubu sastanka ministara vanjskih poslova EU 27, tzv. Gymnicha, koji se u petak i subotu održava u Cordobi. Sastanku nazoče i ministri iz kandidatskih zemalja, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković, koji je sa Žbogarom održao i poseban sastanak, dok je s makedonskim kolegom Antoniom Milošoskim razgovarao dok su zajedno razgledali Mezquitu, jedinstvenu džamiju-katedralu u nekadašnjoj prijestolnici kalifata Al-Andalus.

Ni Žbogar ni Jandroković nisu izričito javno potvrdili najavu deblokade rečenoga poglavlja – Žbogar je rekao da će “raditi u smjeru da se ono čim prije otvori, ali to naravno ovisi o mnogo stvari” – ali visoki je diplomatski izvor rekao da njegovo otvaranje u travnju “gotova stvar”. Ukoliko u međuvremenu ne iskrsne neka nepredviđena zaprjeka, Hrvatska bi, dakle, nakon travanjskoga IGC-a imala otvorena sva poglavlja.

Žbogar i Jandroković su u Cordobi dogovarali i konferenciju o zapadnome Balkanu, koju će Hrvatska i Slovenija ovoga mjeseca zajedno prirediti na Brdu kod Kranja. Dolazak su, uz čelnike svih zapadnobalkanskih zemalja, potvrdili predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy,  europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle, te predstavnik španjolskoga Predsjedništva EU, samo se još ne zna hoće li to biti premijer José Luis Rodriguez Zapatero ili ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

Ministri su na Gymnichu razgovarali i o pripremi sarajevskoga summita posvećenoga zapadnome Balkanu, koji je Moratinos najavio “vjerojatno za lipanj”, iako se do sada spominjao svibanj.

- Vrijeme je da, deset godina nakon Zagrebačkoga summita EU, napravimo reviziju politike EU za jačanje sigurnosti i postojanosti zapadnoga Balkana. Taj skup treba stoga dobro pripremiti – objasnio je tu odgodu Moratinos. Na summit bi EU pozvala i predstavnike SAD-a, Rusije i Turske.

Španjolski diplomatski izvor također je za travanj najavio sastanak sa čelnicima triju bosasnkohercegovačkih narodnih zajednica, na kojemu bi se ponovno pokrenuo zamrli “postupak iz Butmira”, kojemu je cilj naći ustanovno rješenje za BiH kao “djelujuću državu”, što je preduvjet za njezin pokret prema euroatlantskoj integraciji.

Komentara 4

OB
-obrisani-
16:26 06.03.2010.

ma mi bi tribali ala-Norway...lipo sve ispuniti uvjete,pohvatati Lopove, smjeniti Administraciju,.. pa ne icí u EU...ostaviti njih \"na cékanju\",..jer smo bogata zemlja sa puno nesposobne-Administracije i Lopova-iz Stare Samoupravljacke-Prakse...!!

OB
-obrisani-
18:23 06.03.2010.

Pun mi je kufer i Slovenije i Srbije i EU.Riješimo se prvo domaćih lopova, pa nam neće trebati nitko od navedenih. Ima traktora za orati , nahraniti cijelu Hrvatsku,a ostatak prodati gore navedenima.

OB
-obrisani-
04:28 07.03.2010.

Zlovenija je dobila ono za sto se zalaze vec vise od 15 godina,pa stoga nije cudo sto zele sto prije da rijese situaciju sa Hrvatskom jer nikad\' se ne zna,sto ako Hrvati promijene misljenje?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?