ZDRAVSTVO

Službeni registar o broju oboljelih u BiH ne postoji

medicinska sestra
Marko Jurinec/PIXSELL
24.05.2010.
u 09:57

Zadnjih mjeseci u skoro svim bh. bolnicama nedostaje citostatika, lijekova za liječenje karcinoma. Pacijentima se daje najviše pola doze

U povodu 26. svibnja, obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze, Savez udruženja oboljelih od multiple skleroze BiH uputio je apel domaćoj javnosti u kojem upozorava na težak položaj oboljelih od te bolesti u BiH i ističe da je velika razlika u kvaliteti života oboljelih ovisno o tome imaju mogućnosti za liječenje ili ne.

Nemogućnost liječenja

Savez udruženja naglašava da je jedan od najtežih problema s kojima se suočavaju oboljeli od te teške kronične bolesti svakako dostupnost lijekovima, te liječenja i rehabilitacije.

Postoje brojni lijekovi koji utječu na tijek bolesti, oporavak i simptome multiple skleroze. Klinički je dokazano da liječenje lijekom interferon beta-1b iz skupine imunomodulatora može usporiti pogoršanje zdravstvenog stanja oboljelih. To je važno ako se zna da čak kod polovine neliječenih bolesnika nakon 15 godina dolazi do teške invalidnosti, prenosi agencija Fena.

- Međutim, trenutačno samo mali broj oboljelih u BiH ima mogućnost liječenja lijekom interferon beta-1b iz skupine imunomodulatora. Na listi čekanja za interferon beta-1b u Federaciji BiH nalazi se više od 120 pacijenata, oko 50 pacijenata prima lijek u ograničenom trajanju ne duže od dvije godine - navodi predsjednica Saveza Fata Bahtijarević.

Rizične skupine

Od multiple skleroze najčešće obolijevaju mlađe osobe (od 20 do 40 godina života), pri čemu je dvostruko više žena od muškaraca. Bitna je činjenica da se radi o osobama koje su na početku radnog vijeka, zbog čega iz Saveza udruženja skreću pozornost na važnost poboljšanja kvalitete njihovog života, a time i produženja radnog vijeka. U okviru obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze u Sarajevu će u biti održana predavanja o terapijskim opcijama, ranog tretmana bolesti i problema pacijenata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?