A PRORAČUN PRAZAN

Službenici u F BiH imaju 4 puta veću dnevnicu od kolega iz RS-a

djelatnici (3), tomljenović
Davor Višnjić/Pixsell
17.02.2011.
u 08:37

Dnevnica je 10 posto od prosječne plaće u FBiH, koja iznosi oko 800 maraka

Od ove godine zaposleni u institucijama FBiH primat će četiri puta veće dnevnice u odnosu na zaposlenike u RS-u. Dok će sada zaposleni u institucijama FBiH primati dnevnice od 80 KM za putovanja unutar zemlje, istodobno će se u drugom entitetu morati zadovoljiti s 20 KM. Usporedbe radi, osnovna dnevnica za službena putovanja državnih službenika FBiH unutar zemlje i u prošloj godini iznosila je visokih 48 KM.

Deset posto od prosjeka

-Na razini FBiH sada je možda veći iznos dnevnica nego u RS-u, ali su plaće ministrima oko 5 tisuća, a naši ministri imaju 3.200 KM, prokomentirali su u Domu naroda FBiH. Počelo je prošle godine kada se, prema uredbi Vlade FBiH, dnevnica predsjednici i potpredsjednicima FBiH uvećavala za 25 posto u odnosu na osnovni iznos od 48 KM, premijeru i njegovim zamjenicima za 20 posto, ministrima za 15, a rukovodećim državnim službenicima za 10 posto. Po ovoj uredbi, sada je dnevnica 10 posto od prosječne plaće u FBiH, koja iznosi oko 800 KM. Zastupnicima Zastupničkog doma FBiH prošle godine isplaćeno je 14.293 KM za dnevnice, što po zastupniku prosječno iznosi 246 KM. Izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH za dnevnice je isplaćeno 16.730 KM, u prosjeku 170 KM po izaslaniku. U Parlamentu FBiH su napomenuli da se 95 posto ovog iznosa odnosi na dnevnice koje se isplaćuju za dolaske na sjednicu, dok se pet posto odnosi na službena putovanja.

Nema logike


Nitko nije imao logično objašnjenje zašto u istoj državi, gdje je ista platežna moć, dnevnice unutar zemlje tako drastično variraju. Lazar Prodanović, zastupnik u Zastupničkom domu bh. Parlamenta, koji je u prošlom mandatu bio u Povjerenstvu za proračun i financije, kaže da bi dnevnice u javnom sektoru u cijeloj BiH trebale biti jednake. -Dnevnica podrazumijeva da nekom tko je na službenom putu omogućite topli obrok koji imaju dok su na radnom mjestu. Troškovi prijevoza se svakako plaćaju. Nelogično je da za zaposlene u RS-u dnevnica bude 20 KM, a u drugim institucijama 80 KM, kazao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?