farmaceutski skandal

Smrt četiri osobe u Francuskoj povezana s pilulama Diane-35

tableta
Reuters/Pixsell
30.01.2013.
u 09:53

Izvješće francuske agencije za lijekove otkrilo je da je 125 žena pretrpjelo ''nepoželjne'', a možda i za život opasne nuspojave povezane s Diane-35 ili srodnim lijekovima.

Francuska se suočila s još jednim farmaceutskim skandalom nakon što su njihove vlasti potvrdile da je smrt četiri osobe u posljednjih 25 godina povezana s lijekom za akne koje liječnici propisuju kao kontraceptiv, piše The Guardian.

Izvješće francuske agencije za lijekove otkrilo je da je 125 žena pretrpjelo ''nepoželjne'', a možda i za život opasne nuspojave povezane s Diane-35 ili srodnim lijekovima. List Le Figaro, koji je dobio kopiju povjerljivog dokumenta, objavio je da se 37 žena nije potpuno oporavilo nakon korištenja pilula koje je proizvela njemačka farmaceutska tvrtka Bayer. Nuspojave između ostalog uključuju nastajanje krvnih ugrušaka i moždane udare. U Francuskoj se svake godine u prosjeku proda četiri do pet milijuna kutija Diane-35. Prosjek godina žena koje koriste pilule je 25.

Francuske vlasti savjetovale su liječnike da ograniče propisivanje nekih kontracepcijskih pilula.

Francuska nacionalna agencija za sigurnost lijekova (Agence Nationale de Sécurité du Médicament) objavila je da Diane-35 imaju dozvolu za prodaju u Francuskoj od 1987., ali samo kao lijek za akne te da istražuju navike liječnika u izdavanju recepata. Istražili su nuspojave lijeka te će objaviti svoje zaključke.

>> Pfizer povukao antibebi pilule jer nisu štitile od trudnoće

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije