OHR I EUSR

Snažnije prisustvo EU-a u BiH

inzko
VL FOTO
01.09.2011.
u 16:22

Sorensen bi mogao na raspolaganju imati i određene mehanizme kojima će stimulirati, odnosno kažnjavati bh. dužnosnike

Dok čekaju dolazak novog posebnog izaslanika EU-a (EUSR) u BiH Petera Sorensena, djelatnici njegova ureda sele iz zgrade OHR-a u nekoliko stotina metara udaljenu zgradu Misije EU-a u BiH.

Fizičko razdvajanje

Ukupno četrdesetak zaposlenika EUSR-a napustit će već danas zgradu OHR-a, čime će fizičko razdvajanje do sada objedinjenih funkcija visokog predstavnika i posebnog izaslanika EU-a biti okončano. Međutim, osim toga gdje će tko sjediti, malo je toga definirano u pogledu budućeg djelovanja tih dviju međunarodnih institucija u BiH.

Za sada OHR ostaje znatno brojniji s četiri puta više zaposlenih od EUSR-a, ali će se taj omjer u budućnosti vjerojatno mijenjati. Tako je barem planirano, jer se u sljedećim godinama predviđa postupno slabljenje, a na kraju i gašenje OHR-a. S druge strane, uloga EUSR-a bi trebala biti sve veća i pratiti jačanje angažmana EU-a u BiH.

Dok se to ne dogodi, OHR ostaje glavni tumač Daytonskog sporazuma, uz mogućnost korištenja famoznih bonnskih ovlasti. Drugim riječima, i nakon što veleposlanik Sorensen preuzme dužnost u EUSR-u, Valentin Inzko bit će jedina osoba koja će moći ukidati i proglašavati zakone, smjenjivati domaće dužnosnike i ograničavati im politički i javni angažman. Formalno, ništa se neće promijeniti u ulozi OHR-a, iako je svima jasno da Inzko neće često koristiti ove carske ovlasti. Kakve će ovlasti imati njegov kolega Peter Sorensen, još uvijek nije najjasnije. Uloga EUSR-a bit će slična ulozi koju takvi uredi EU-a imaju u nekim drugim zemljama.

Suštinski cilj je osnažiti prisutnost EU-a u BiH i uvesti mehanizme koji će osigurati brže ispunjavanje uvjeta za integraciju BiH u EU. Sorensen bi mogao na raspolaganju imati i određene mehanizme kojima će stimulirati, odnosno kažnjavati bh. dužnosnike. Najčešće se spominje mogućnost zabrane putovanja i blokada bankovnih računa političara koji budu opstruirali put BiH u EU. Kako će se takve sankcije provoditi, tek se treba utvrditi.

Preklapanje ovlasti

Preklapanja ovlasti između OHR-a i EUSR-a ne bi trebalo biti. Tim prije, jer ove institucije nemaju isti međunarodni kapacitet. OHR i njegov mandat proistječu iz mirovnog sporazuma. Rad OHR-a nadgleda Vijeće za provedbu mira koje se sastoji od 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju potporu mirovnom procesu. Upravni odbor PIC-a funkcionira kao njegovo izvršno tijelo, a čine ga Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU-a, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Upravni odbor PIC-a visokom predstavniku daje političke smjernice, dok će EUSR izravno biti vezan za Bruxelles, odnosno za ured europske povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Usprkos različitim mandatima, Sorensen i Inzko, tijesno će surađivati, a nije isključeno da će i njihovi timovi u nekim segmentima zajednički raditi i djelovati.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar servo_volan
servo_volan
00:53 03.09.2011.

Jarac pravo kući dosta nam je više vas iz međunarodne zajednice kome ti maglu prodaješ za 4 godine uzmeš 2,000,000 EUR i tu nam soliš mozak ajde oladi malo pusti narod da napravi državu kava može biti a ne kakoo ste je vi jarci zamislili

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?