snijeg u Austriji

Snijeg izazvao prometni kaos na bečkim ulicama

Snijeg na području Krapine (1)
Matija Topolovec/Pixsell
29.10.2012.
u 13:49

Pozivajući se na podatke Statističkog zavoda Austrije, austrijski mediji pišu da je snijeg u listopadu „rijedak fenomen“ i da je uzduž Dunava tek svakih 50-ak godina u listopadu više od jednog centimetra snijega

Protekli vikend u Austriji, kao i u brojnim europskim zemljama, obilježile su snježne padaline i neuobičajeno niske temperature (šest Celzijevih stupnjeva ispod ništice) za ovo doba godine. Snijeg je počeo padati u subotu poslije podne, a u nekim dijelovima Austrije visina snježnog pokrivača iznosila je više desetaka centimetara. Samo u jednoj noći na tirolskom ledenjaku Pitztaler napadalo ga je rekordnih 37 centimetara.

U ponedjeljak ujutro snijeg je zabijelio i istočni dio Austrije te austrijski glavni grad Beč, gdje ga je u predgrađu bilo između sedam i deset centimetara. Snijeg i ljetne gume na velikom broju automobila razlog su brojnih nesreća i prometnog kaosa na bečkim ulicama. Zbog zimskih uvjeta na cestama diljem Austrije u noći sa subote na nedjelju dogodilo se više prometnih nesreća.

U austrijskoj južnoj pokrajini Koruškoj oko šest tisuća kućanstava ostalo je bez električne energije, zbog grana drveća koje su pod teretom teškog snježnog pokrivača pale na dalekovode.

Pozivajući se na podatke Statističkog zavoda Austrije, austrijski mediji pišu da je snijeg u listopadu „rijedak fenomen“ i da je uzduž Dunava tek svakih 50-ak godina u listopadu više od jednog centimetra snijega. Na području Flachaua u austrijskoj pokrajini Salzburg to se dogodi svakih 10, a u Grazu tek svakih 15 godina.

Austrijski meteorolog Gerhard Hohenwarter tvrdi da je velika vjerojatnost kako bi u prosincu ove i u siječnju sljedeće godine temperature mogle biti dva stupnja niže od prosječne temperature u to doba godine u ovoj alpskoj zemlji. Kao razlog navodi otapanje leda na Sjevernom polu.

Unatoč tome turistički djelatnici najavljuju ove zime pravu navalu domaćih i stranih turista na austrijska skijališta. Anketa Austria – Propagande (ÖW) pokazala je da 72 posto ispitanika želi i ove godine zimski odmor provesti na skijama. Austrijance posebno veseli da čak 90 posto inozemnih gostiju preporučuje svojim poznanicima i prijateljima Austriju kao idealnu skijašku destinaciju.

>> Snijeg u većini zemlje, na cestama proglašeni zimski uvjeti

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?