PEKARI

Snižene cijene brašna, ali nema pojeftinjenja kruha

kruh
Zoran Grizelj
13.06.2011.
u 16:47

Do pojeftinjenja kruha bi moglo doći tek ako cijena brašna bude iznosila 0,65 KM

-Iako su mlinari snizili cijene brašna u veleprodaji na 0,82 KM po kilogramu, do pojeftinjenja kruha ni ovog puta neće biti, jer pekari tvrde da to još nije dovoljno za spuštanje cijena osnovnog peciva.

Treba još pojeftiniti

Pekari objašnjavaju da sadašnja cijena brašna nije ni na nivou kalkulacije i da bi do pojeftinjenja moglo doći tek ako cijena brašna bude spuštena na 0,65 KM po kilogramu.

Saša Trivić, predsjednik Udruge pekara RS, kazao je da u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bi cijena kruha mogla biti niža.
-Sadašnja cijena brašna od 0,82 KM po kilogramu nije ni na razini kalkulacija, tako da se ne može očekivati pojeftinjenje kruha, rekao je Trivić.
Prema njegovim riječima, ovo je dosta čudna godina, jer je ranijih godina prije žetve dolazilo do pojeftinjenja, ali da to sada nije slučaj.
-Još nema nikakvih prognoza kakva će biti žetva i ništa se ne zna, naglasio je Trivić i dodao da je trenutno prosječna cijena kruha u RS oko 1,30 KM.

Žito jeftinije za 3 feninga

Kako je kazao Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, cijene brašna u RS su od srijede niže za tri feninga i dodao da se do početka žetve očekuje još niža cijena, ali nije znao precizirati u kojem opsegu.
-Sadašnja cijena brašna je 0,82 KM po kilogramu plus PDV i nadamo se da će biti još niža, rekao je Kos.
On je naveo da u razdoblju žetve treba očekivati da cijena pšenice na svjetskom tržištu bude spuštena na 200 eura po toni i dodao da će mlinari svoje cijene formirati prema cijenama pšenice na svjetskim burzama.

Procjene stručnjaka govore da će ova godina biti rodna i očekuje se da će cijene žitarica biti sve niže te pekari imaju osnove da snize cijene kruha, no trgovci teško napuštaju pozicije koje su zauzeli na bazi skoka cijena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?