ZAUŠNJACI

Specifično je da obolijevaju tzv. djevičanska godišta

zausnjaci
VL FOTO
08.01.2011.
u 13:35

Riječ je o nekim godištima kada se još nije korišteno i primjenjivano cjepivo, niti su bili izlagani infekciji

Nakon što je na području općine Zenica proglašena epidemija parotitisa, odnosno zauški, jer je broj povećan od prošle godine, raspitali smo se kakva je situacija na području cijele FBiH. Kako nam je kazala dr. Jelena Ravlija, glavna epidemiologinja FBiH riječ je o dječjoj bolesti.

Djevičanska godišta

- Ovdje imamo jednu specifičnost da obolijevaju i stariji, godišta iz vremena kada još nije korišteno i primjenjivano cjepivo. To je populacija koju mi u epidemiologiji zovemo djevičanskom, jer se nisu prije imali prilike izlagati infekciji, kazala nam je dr. Ravlija. Stvar je u tome da se radi o jako zaraznoj bolesti koja se lako prenosi i širi, osobito u kolektivima.

- Broj oboljelih je povećan. U 2010. smo imali 133 zabilježena slučaja. U 2009. je bilo 35, a u 2008. 54 slučaja, u 2007. 52, kazala je dr. Ravlija dodavši da su najosjetljivija mjesta trenutno Zenica, nakon čega i središnja Bosnu, te Sarajevo gdje je više sporadično, a imamo pojedinačne slučajeve u Tuzli te u HNŽ-u. Pitali smo postoji li mogućnost da se unatoč cjepljenju dobije bolest, dr. Ravlija kazala nam je kako je to jedna od nuspojava jer unutar cjepiva se nalazi oslabljeni uzročnik bolesti.

- Nekad se zna dogoditi da malo agresivnije napadne organizam, kazala je dr. Ravlija dodavši da se u pravilu cjepiva rade tako da se smanji njegova patogena narav. Dr. Ravlija kazala nam je kako kada se nakupi skupina osjetljive populacije, onda virus ima odlične uvjete za širenje. - Vi imate populaciju koja je cjepljena 90 ili 95 posto. Ako imate pak da je 80 posto, onda onih 20 posto daje mogućnost da se virus širi. On kada dođe u sredinu gdje je kolektivni imunitet dobar on neće imati šanse da se širi. Međutim kada dođe u sredinu gdje imate osjetljivu populaciju gdje su necjepljeni ili nisu preboljeli ovi stariji, ima sve prilike da se širi, kazala je dr. Ravlija.

Osjetljiva područja

Na temelju vođenja cjepljenja, imaju područja koja su malo osjetljivija. - Tako je to Posavska županija, HBŽ, Goraždanska, Tuzlanska..A osobito populacija poput Roma, kazala je dr. Ravlija.

Inače zauške uzrokuju virus, a prenose se kapljičnim putem i potrebno je izbjegavati kontakt s već oboljelom osobom. Najbolja zaštita je cijepljenje djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?