Vukoja pojašnjava

Spin u politici

Spin
21.09.2012.
u 09:39

Spin na engleskom znači vrtnja, a u fizici označava unutarnji impuls vrtnje

U javnom govoru i političkim krugovima jako često spominje se riječ spin. Bacaju se politički spinovi s lijeva i desna, sa svih strana. Spin na engleskom znači vrtnju, a u fizici označava unutarnji impuls vrtnje, odnosno vlastitu kutnu količinu gibanja subatomskih čestica. I čestice koje se dovode u vezi s nuklearnom silom imaju svoj spin.

Sa spinovima nije se igrati, ali čovjek je homo ludens pa se igra. Spin u političkom značenju preuzet je iz sporta (kriketa i stolnog tenisa na primjer), a riječ je o posebnoj tehnici kojom se loptici nastoji promijeniti smjer, kako bi se zavarao protivnik. U političkom smislu spin je tehnika kojom se koriste stručnjaci političkog marketinga, “spin doktori“, u političkim strankama i tijelima vlasti, s ciljem da u javnosti prilagode ili iskrive informaciju u svoju korist. Spin ima pejorativno značenje, a očituje se plasiranjem u javnost određenih informacija, a zatim opovrgavanjem da bi se dobilo na vremenu, konstruiranjem informacija da bi se naškodilo ugledu političkog protivnika.

Spinovima se selektiraju informacije u vlastitu korist, spin je i vješta dvosmislenost u javnim nastupima i slično. Spinovi su posebno česti u vrijeme predizborne kampanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?