OGORČENI U SLO SAVEZU

'Austrijanci su grubo pogriješili s domobranskom zastavom, tražimo ispriku!'

Goran Stanzl/Pixsell
29.10.2019.
u 12:15

Domobranska zastava, koja je također bijelo-plavo-crvena trobojnica, ali s jednoglavim orlom raširenih krila, posljednjih se godina redovito može vidjeti u javnosti na komemoracijama za slovenske domobrane

Teniski savez Slovenije zatražio je od organizatora teniskog turnira u Beču Erste Bank Open ispriku nakon što je prošli tjedan tijekom četvrtfinalnog nastupa najboljeg slovenskog tenisača Aljaža Bedenea na velikom zaslonu dvorane u kojoj se igrao meč umjesto slovenske projicirana zastava slovenskih domobrana iz Drugog svjetskog rata. 

Pored grba i himne, slovenska zastava je simbol Republike Slovenije, podsjećaju u slovenskom Teniskom savezu, poručujući kako je projekcija pogrešne zastave posve neprimjerena i kako je možda riječ o provokaciji, na koju ne pristaju, niti u njoj žele tražiti namjeru.

Riječ je o gruboj pogrešci organizatora, koja nije u skladu s veličinom bečkog turnira, kao ni s odnosima dviju susjednih država, stoji u priopćenju Teniskog saveza Slovenije povodom bečkog incidenta s domobranskom zastavom. Zbog toga je Teniski savez u ime Aljaža Bedenea, slovenskih ljubitelja tenisa i svih slovenskih državljana u oštroj noti od organizatora turnira zatražio ispriku, nadajući se da će nota biti prihvaćena dobronamjerno. 

Domobranska zastava uklonjena je nakon što je netko iz publike, u kojoj je bilo i navijača iz Slovenije, upozorio na pogrešku. Bedene je u četvrtfinalu poražen od Francuza Gaela Monfilsa.

Slovenski domobrani na čelu s Leonom Rupnikom, koji je 1946. osuđen zbog izdaje i strijeljanu Ljubljani, bili su kolaboracionisti koji su u Drugom svjetskom ratu surađivali s njemačkim okupatorom i borili se protiv partizana. Domobranska zastava, koja je također bijelo-plavo-crvena trobojnica, ali s jednoglavim orlom raširenih krila, posljednjih se godina redovito može vidjeti u javnosti na komemoracijama za slovenske domobrane, koji su na koncu rata pogubljeni u masovnim izvansudskim egzekucijama i bačeni u jame. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije