Nogomet

BiH bi bila europska sila da su za nju nastupali igrači rođeni u njoj

stanišić bayern
22.09.2021.
u 07:40

Pojava 21-godišnjeg braniča Bayerna Josipa Stanišića na Dalićevu popisu asocira na pompu uz koju je u rujnu 2007. godine u Hrvatskoj bio dočekan tada 19-godišnji vezist Basela Ivan Rakitić. U to vrijeme Ivanov dolazak značio je i veliku diplomatsku pobjedu Hrvatskog nogometnog saveza, budući da je najveći talent švicarskog nogometa, mladić rođen u Rheinfeldenu, u srcu kantona Aargau, do tada nastupao za mlade reprezentacije Švicarske.

Stanišićevo pripojenje Hrvatskoj nastavak je dobre tradicije koju HNS njeguje još od prapočetaka reprezentacije: regrutirajmo momke iz dijaspore, zahvaljujući njima dižemo kvalitetu i jačamo nacionalni naboj. Tako je još 1994. godine tadašnji izbornik Miroslav Blažević pod zastavu pozvao nogometaša švicarskoga Aaraua Mirka Pavličevića, inače rođenog Prozoranina, a krajem 1996. godine prvi put se na okupljanju vatrenih pojavio i igrač Bayer Leverkusena Niko Kovač.

Dijaspora je oduvijek Hrvatskoj davala prvoklasne igrače, pa su dvojica igrača rođenih u inozemstvu članovi elitnoga kluba 100: spomenuti ‘Švicarac’ Rakitić ima 106, Josip Šimunić, kršni i srčani branič rođen u Sydneyu, 105, dok su se Robert i Niko Kovač zaustavili na 84, odnosno 83 nastupa.

Jedan od izdanaka iseljeništva je danas 48-godišnji Tomislav Marić. Rođen je u njemačkom Heilbronnu, a igrao je za niz njemačkih klubova; Karlsruhe, Wattenscheid, Stuttgarter Kickers, Wolfsburg, Borussiju Mönchengladbach i Hoffenheim.

- U vrijeme kada sam bio na vrhuncu forme, kada sam u polusezoni, zajedno s Ballackom, bio prvi strijelac Bundeslige, u njemačkim medijima počelo se spominjati da bih mogao biti pojačanje u njihovoj reprezentaciji. Tada ju je vodio Rudi Völler – počeo je svoju priču Tomislav Marić i nastavio:

– Meni službeno njihov poziv nije stigao, ali za mene to tada nije bila ni tema, jednostavno nisam ni pomišljao da bih mogao igrati za neku drugu reprezentaciju osim hrvatske. S golemim veseljem već sam bio nastupao za hrvatsku mladu vrstu, kod gospodina Novoselca, te sam se veselio i pozivu za A vrstu.

Tomislav Marić imao je zadovoljstvo zaigrati za Hrvatsku zajedno s bratom Marijem (osam nastupa, jedan pogodak).

– Na utakmici s Rumunjskom u Temišvaru brat je u jednoj akciji blokirao suparničkog braniča, a ja sam uletio i postigao pogodak. Odradili smo to baš bratski – nasmijao se Tomislav.

Pratite li nastupe Josipa Stanišića za Bayern?

– Gledam bundesligaške utakmice i iskreno se divim Stanišiću, jer ovo što on demonstrira su – top izdanja! Vrhunska razina! Pazite, nije lako nametnuti se u Bayernu, a Josip tamo nije samo igrač na papiru, nego moćno Bayernovo oružje – zaključio je Tomislav Marić.

Osim što je nepogrešivo gađao pojačanja iz dijaspore, HNS je davno uspostavio most i prema Bosni i Hercegovini. Da su neki od igrača rođenih na teritoriju te države i nastupali za BiH, reprezentacija BiH bila bi europska nogometna sila: Pavlović i Stanić (Sarajevo), Lovren (Zenica), Tokić (Derventa), Tomas (Bugojno), Ćorluka (Doboj), Jurić (Mostar), Živković (Živinice), Jurčić (Grude), Jelavić (Čapljina). S tog prostora su i naš brončani i srebrni izbornik: Miroslav Blažević iz Travnika, a Zlatko Dalić iz Livna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije