Branko Oblak:

Da vodim modre, bez srama bih u Münchenu igrao bunker!

Bayern
Reuters/PIXSELL
28.09.2015.
u 09:03

'Bayern je svakako slavniji klub, s više velikih i kvalitetnih nogometaša u svojoj povijesti, ali ako gledamo sadašnje doba najveća razlika između ta dva kluba je u novcu, on odlučuje o svemu.'

Ako se za nekoga može reći da je igrao nogomet daleko ispred svoga vremena, onda je to svakako Slovenac Branko Oblak (68)! Počeo je profesionalno igrati 1966. godine u ljubljanskoj Olimpiji, potom je dvije godine igrao u splitskom Hajduku, pa je prešao u Schalke, iz kojeg je otišao u Bayern. U bavarskom je klubu, od 1977. do 1980. godine, odigrao 71 utakmicu i zabio pet golova...

Nogomet je sada drukčiji

Oblak je bio vezni igrač izvrsne tehnike i širokih pluća, maratonske izdržljivosti, treneri su za njega govorili da bi mogao odigrati dvije teške utakmice jednu za drugom. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 46 puta, zabio je šest golova, a 2003. godine izabran je za najboljeg slovenskog nogometaša svih vremena, ispred Zlatka Zahoviča i Srečka Katanca.

Nakon igračke karijere dva je puta bio trener Olimpije, te izbornik mlade reprezentacije Slovenije (do 21. godine), a dvije je godine (od 2004. do 2006.) bio i izbornik najbolje slovenske nacionalne vrste. Svakako najzvučniji rezultat bila mu je pobjeda protiv kasnijih svjetskih prvaka Talijana! Danas živi mirne umirovljeničke dane...

- Četiri sam dana tjedno u Kopru, a tri u Ljubljani. Uživam, pratim nogomet sa strane, nešto sem uštedio i dobro živim – rekao nam je Oblak, uz kojeg je vezana i duhovita anegdota iz privatnog života.

Kad se, naime, rastajao od prve supruge, tijekom brakorazvodne parnice ondašnja je gospođa Oblak poželjela uzeti kuću, vikendicu, automobil i zanimljivu svotu novca. Nakon što je iznijela svoje prohtjeve, sudac je upitao Branka ima li što reći?

- Samo bih nešto želio pitati: pa tko je igrao u Bayernu – ona ili ja?

- Ha-ha-ha... Da, doista je tako bilo, malo su me šokirali njezini zahtjevi. Srećom, nije mi baš sve uzela, pa mogu sad mirno živjeti. Mirovine su male, dobro mi dođe ušteđevina – kaže Oblak, ponudivši usporedbu današnjeg nogometa s onim kad je on igrao:

- Sve je drukčije, danas se igra znatno brže, iako smatram da bih ja sa svojim načinom igre i danas egzistirao na najvišoj razini. I onda sam, naime, mnogo trčao, znatno više od drugih, bio sam, k tome, tehnički jak igrač, pa bih se lako uklopio. Današnji je nogomet temeljen na prvoj lopti, nema čekanja, dok se u moje vrijeme tražilo primanje lopte, pa prolazak barem jednoga suparničkog igrača kako bi se stvorio višak i tek onda dodavanje. U karijeri nisam zabio baš mnogo golova, ali sam ih zato bezbroj namjestio dodavanjima, ta su mi dodavanja za gol bila jednako draga kao i postizanje pogotka. U moje vrijeme nije bilo zanimljivo igrati na prvu, tražio se neki dribling, neki štos, više se igralo za publiku nego danas. A Bayern je upravo momčad koja je prototip te moderne igre, iako je za mene trenutačno najbolja europska momčad Barcelona, ona me oduševljava!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zadržimo se na Bayernu, u čemu je najveća snaga bavarskog kluba?

- U novcu! Može kupiti koga hoće i kad hoće. I to u Bayernu vrlo dobro rade, kad prodaju nekog igrača, odmah nađu adekvatnu zamjenu. Eto primjera Schweinsteigera, prodali su ga Manchester Unitedu, a odmah su doveli Vidala iz Juventusa! Tako je to kad imate novac... Haraju Bundesligom, opet će osvojiti naslov prvaka, u to sam siguran.

Može li Dinamo nešto učiniti na Allianz Areni? Kakav je recept za igru protiv Bayerna?

- Jedini recept je – "parkirati autobus" ispred svog 16-erca! Dakako, ni to nije jamstvo dobrog rezultata, ali otvorena borba prsa o prsa sigurno vodi u propast, u to nema nikakve dvojbe. Pokuša li se Dinamo u Münchenu nadigravati, gadno će stradati. I nije nikakva sramota igrati bunker protiv kudikamo bogatijeg Bayerna, protiv stroja koji melje sve pred sobom, a s klupe ga vodi pametni i taktički izvrsno potkovani trener.

Hoeness iz zatvora dirigira

Koliko je bavarski div jak i moćan otkrit će i detalj koji Oblak posebno naglašava:

- Ma pogledajte, ostali su bez Robbena i Riberyja, ali to se uopće ne osjeti na njihovoj igri i rezultatima! To je dokaz planske klupske politike, o kojoj sam govorio, temeljene na dobrim procjenama i, dakako, hrpi novca. Iako je Uli Hoeness u zatvoru, budite uvjereni da on odlučuje o kupnji igrača, a ne trener! Hoeness je Bayernov ključni čovjek i nakon izlaska iz zatvora sigurno će se opet službeno vratiti u klub – rekao je Oblak i zaključio:

- Gledao sam Dinamovu pobjedu protiv Arsenala, to je veliki rezultat. I ta je pobjeda Zagrepčanima dala samopouzdanje, shvatili su da mogu igrati i s najvećima. Iako, u Münchenu ih čeka znatno teži okršaj nego što je bio onaj s Arsenalom.

>> Na HTV-u neće biti ni snimke Bayern - Dinamo!

>> Marko Pjaca: Mogu igrati u Bayernu

>> Dinamovci, nemojte se ponadati ako na poluvremenu s Bayernom bude neriješeno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije