Celtic utakmice igra na Celtic parku koji ima kapacitet od 60.411 mjesta

Celtic dominira u Škotskoj, mogu li im Sarajlije poremetiti planove?

04.07.2019.
u 08:00

Prvi protivnik Sarajeva u kvalifikacijama za Ligu prvaka je slavni škotski Celtic. Klub je to izuzetno bogate tradicije, osnovan je daleke 1887. godine i važi za velikana i u europskim okvirima jer je osvajao titule i na Starom kontinentu.

Danas prvak Škotske ima veoma kvalitetan sastav koji je željan plasmana u skupnu fazu elitnog klupskog natjecanja i tako je i napravio igrački kadar.

Dominacija u Škotskoj

Celtic posljednjih godina dominira u nacionalnom prvenstvu i došao je čak do pedesete titule. Nakon izbacivanja njihova najvećeg rivala Glasgow Rangersa iz lige, oni su zagospodarili Škotskom i vezali su čak osam titula u nizu.

Ipak, to im nije rekord jer su ranije čak devet puta bili uzastopno prvaci u razdoblju od 1965. do 1974. godine. Osim toga, osvojili su i 39 nacionalnih kupova, dok su jednom bili i osvajači Kupa europskih prvaka u sezoni 1966./67. te još jednom finalisti istog natjecanja. Navijači Celtica su katolici i u domaćem prvenstvu vlada veliki rivalitet s gradskim rivalom Rangersom koji je osvojio 54 titule. “Old Firm” u posljednje vrijeme donosi sve zanimljivije utakmice jer se i Rangers podigao nakon nekoliko godina. Svoje utakmice igraju na Celtic parku koji ima kapacitet od 60.411 mjesta i gotovo je uvijek ispunjen do posljednjeg mjesta.

Odlični igrači

Najskuplji igrač sadašnjeg tima je škotski reprezentativac Kieran Tierney, čija tržišna vrijednost iznosi 12,5 milijuna eura po Transfermarktu.

Najpoznatiji nogometaš je dugogodišnji kapetan Scott Brown, inače reprezentativac Škotske koji je u klubu već dvanaest godina.

U protekloj sezoni odigrao je 26 utakmica u prvenstvu. Tu je i reprezentativac Hrvatske Jozo Šimunović koji je bio nadomak nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

Trener ekipe je Neil Lennon kojem je ovo drugi mandat na klupi. Jedan je od najuspješnijih trenera. Škoti također nisu posebno briljirali u pripremnom razdoblju, ali unatoč tome u svojim najavama očekuju prolazak u drugo kolo kvalifikacija. U generalnoj probi odigrali su bez golova protiv St. Gallena. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije