jedan od najboljih tenisača svijeta

Čilić o vjeri, bračnom životu, prijateljstvu s Đokovićem i trofejima: 'Sve se događa s razlogom'

Marin Čilić
Igor Kralj/PIXSELL
11.06.2019.
u 21:43

Marin Čilić (30) je jedan od najboljih tenisača svijeta, a ovih dana organizira humanitarnu akciju Gem Set Hrvatska na zagrebačkoj Šalati. Najveće sportske zvijezde će zaigrati tenis u paru s najboljim hrvatskim tenisačima kako bi djeca iz Tordinaca dobila multifunkcionalno igralište.

Čilić je u intervjuu za Tportal.hr rekao kako ne bi mijenjao osvojenu titulu grand slama (US Open 2014) za onu na travi Wimbledona 2017., kada je izgubio od Rogera Federera?

- Wimbledon je nešto što je nama Hrvatima jako blisko zbog onog Goranova nevjerojatnog osvajanja i sigurno je da mi je jako teško palo što to finale nisam mogao odraditi na svom najvećem nivou, ali ne, ne bih ništa mijenjao po tom pitanju. Mislim da se sve stvari događaju s razlogom, rekao je Čilić.

Kada je u pitanju osvojeni US Open ili osvajanje Davis Cupa s Hrvatskom prošle godine rekao je kako su osjećaji ponešto drugačiji ako se radi o nekom velikom turniru ili Davis Cupu. 

- Naravno, u oba slučaja prisutni su velika sreća i ponos. Kada uzmete pehar u ruke, imate osjećaj kao da se svi oni mukotrpni treninzi, dani provedeni na terenu po kiši i snijegu - isplate. Ipak, moram priznati da su emocije još veće kada igram za reprezentaciju. Zajedništvo i sreća koji su bili toliko prisutni kad smo osvojili Davis Cup nevjerojatan su pokretač, slično kao kada smo svi prošlo ljeto živjeli za uspjehe naših nogometaša, rekao je Čilić. 

Prema njegovim riječima tenis je jako težak sport koji troši tijelo. 

- S obzirom na moju visinu i stanje tijela, bio bih presretan kada bih još pet godina igrao na vrhunskoj razini. To je nešto za što smatram da mogu i da hoću. No bez obzira na godine, i dalje se ponekad osjećam kao dječak koji prvi put ide na trening. Cilj mi je na svakom treningu naučiti nešto novo, rekao je Čilić za Tportal.hr.

Kaže da je s jako puno velikih igrača privatno dobar. 

- Ipak, teško je to nazvati nekim dubljim prijateljstvom jer je tenis takav da je svatko sa svojom ekipom, svi smo na istim turnirima, ali imamo različite rasporede, tako da ih je teško, ili gotovo nemoguće, uskladiti. Ipak, rekao bih da sam najbolji prijatelj s Novakom jer osim jezika imamo neke kulturološke sličnosti, zajedničke teme i slično, objasnio je Čilić.

Glamurozna strana tenisa, kaže Čilić, mogla bi se mjeriti u promilima.

- Od glamura u tenisu tu su veliki gradovi, lijepi hoteli i uređeni tereni na kojima igramo, ali sve ostalo - svakodnevni treninzi, odricanja, putovanja s jednog na drugi kontinent, mijenjanje vremenskih zona, privikavanje na vrijeme, hranu, ljude, podlogu i puno drugih stvari je sve samo ne glamurozno. Kada tenisače pitate što je tenis, pretpostavljam da nas većina zamisli aerodrom i tri, četiri torbe koje uvijek vučemo sa sobom. Tenis je individualan sport i, ako želite biti bolji, ako želite napredovati, onda morate biti potpuno predani u svemu što radite i konstantno pomicati svoje granice. To je i velika žrtva, ali i užitak jer imate priliku biti bolji iz dana u dan, objasnio je Čilić.

Obzirom da dolazi iz Međugorja, kaže da ga vjera prati od malih nogu i da vjeru nije nikada koristio kao utjehu kad stvari ne idu dobro, nego ga odgojila na način da vjeruje u sebe, radi na sebi i ne odustaje. 

- Naravno da je bilo teških dana, trenutaka kada sam se pitao ima li sve smisla, trenutaka kada sam puno radio i ulagao u svoj teniski razvoj, a rezultati su izostajali. Kada rano uđete u vrhunski sport, kao što sam ja ušao, naučite da su i porazi sastavni dio igre i samo ako izgubimo ili pogriješimo - možemo naučiti. Poraze sam uvijek doživljavao kao prilike da sjednem i razmislim o onome što ne valja i što mogu bolje. Ponekad ta poboljšanja dođu prije, nekad kasnije, ali ako radite i trudite se - ona svakako dođu,ispričao je Čilić.

Kaže da nije lako biti razdvojen od supruge. 

- Sigurno da nije lako, ali otkad smo se vjenčali, otkako se Kike preselila sa mnom u Monako, otvorila firmu i za većinu klijenata radi na daljinu, puno više vremena smo zajedno, što mi, naravno, jako odgovara, dodao je.

- Lijepo nam je biti u braku i prvu godinu smo zaista uživali. Kako je Kristina prije zbog obveza puno manje putovala, ove godine išli smo zajedno na sva udaljenija mjesta - Australiju, Japan, Kinu, Kaliforniju i slično. Osim što nije noćima spavala i bila je u šoku pitajući se kako se ja tako brzo naviknem na vremenske razlike, bilo nam je zaista predivno, pojasnio je Čilić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?