TRENER SVIH TRENERA

Ćiro: Dobro da je Dalić ostao, jači je nego ikad

Reuters/Pixsell
14.09.2018.
u 08:39

Njegove najvažnije utakmice dolaze tek sljedeće godine kada počnu kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a jedini Dalićev zadatak do kraja godine bit će dostojanstvena razina izvedbi vatrenih u Ligi nacija

Iako je šokantnim porazom u Elcheu narušio svoju izborničku statistiku, Zlatku Daliću još uvijek se ne može prigovoriti da je napravio neku fatalnu pogrešku s reprezentacijom u strateškom smislu. 

Njegove najvažnije utakmice dolaze tek sljedeće godine kada počnu kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a jedini Dalićev zadatak do kraja godine bit će dostojanstvena razina izvedbi vatrenih u Ligi nacija. I kako god to natjecanje bilo okončano za Hrvatsku, izbornikov status ne smije biti upitan. 

Trenerski guru Miroslav Blažević, donedavno najuspješniji hrvatski nogometni izbornik, nije previše dramatizirao oko šestice u Elcheu. Pitali smo ga je li zabrinut za budućnost vatrenih, je li Španjolska nagovijestila kraj jedne velike generacije. – Zabrinut nisam jer i vjerujem Daliću i okosnici reprezentacije koja je još uvijek tu. U Španjolskoj su nam nedostajali Lovren, Kramarić i nadasve Rebić, taj najubojitiji napadač na svijetu, i to se i te kako osjetilo – kazao nam je Blažević i u startu detektirao jedan od uzroka katastrofalne havarije.

– Nitko nikada nije uspio ostvariti dobar rezultat bez pravoga golmana. Znate kako bi rekao Zvonimir Magdić za ovih šest komada koje smo primili? “Monsider ovih svih šest brani – glavom”. Zar nam je vratar odjednom postao problem? – Lovre Kalinić inače nije problematičan, ali sada je bio kriv barem za tri pogotka – uzvraća Blažević.

Vidljiva trenerova šapa

Je li za drugu reprezentaciju svijeta poraz od 0:6 ipak nedopustiv? 

- Nedopustive su ovom prilikom bile samo okolnosti jer nam nikako nisu išle u korist. Smjena generacija je prisutna, nedostajala su nam trojica standardnih igrača, trojica zaslužnih prije toga već su otišla – opravdava Ćiro omiljenoga izbornika. Tvrdi da je Dalić čak i unatoč šestici pokazao trenersko znanje. – Vidjela se tamo Dalićeva šapa, i te kako u prvih 20 minuta, kada smo se bili nametnuli i kada se nažalost pojavio najveći neprijatelj svih ambicija – i s ovima ćemo lako. A u konačnici treba priznati da smo imali zaista previše slabih mjesta. Ne možeš bez igrača... – uzdiše Ćiro. I odmah navodi najegzaktniji primjer. – Santini. Znate li tko može promašiti onu šansu? Svatko, samo ne – centarfor! I nemojte mi sad govoriti kako je teško naslijediti Mandžukića, jer ta šansa s time nema nikakve veze. Da je Santini imao kapacitet, to je gol! – ističe Ćiro.

Moramo se ipak vratiti na neponovljivog Mandžu. Je li otišao prerano? – Mandžukić je otišao kao gospodin, kao džentlmen, tako da ga se pamti. Ne zanoseći se da netko može trajati vječno – naglašava Blažević.

Modrić bez konkurencije

Je li Zlatko Dalić pogriješio što nije otišao nakon Svjetskog prvenstva? – Nije pogriješio. On je patriot, spreman služiti domovini, svjestan svoje odgovornosti i društvene važnosti. Izbornik je razveselio ovu zemlju, sve njezine stanovnike, a uvjeren sam da će svoju trenersku kvalitetu još jednom potvrditi. Ma samo da nam se vrati Rebić, a pogledajte samo kakva nam mladost dolazi... Dobro poznajem Dalića i znam da je, duhom i tijelom, jači nego ikada! – kategorički tvrdi Ćiro.

Jesu li mu nakon šestice u Elcheu poljuljani izgledi za Fifina trenera godine? – Dalić je tu nagradu zaslužio više od Zidanea i Deschampsa. On je jednu malu, siromašnu zemlju doveo do drugoga mjesta na svijetu. Deschamps? Ne, jer ga je Dalić u finalu Svjetskog prvenstva taktički nadmašio, ali na ishod utakmice najviše je utjecao sudac – tvrdi Ćiro. Luka Modrić, Cristiano Ronaldo, Salah? – Modrić bez konkurencije – zaključio je najveći Dalićev zagovornik i svojevrsni trenerski mentor Miroslav Blažević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije