Trener ŽNK Čapljina Ante Markota

“Cure imaju bolji odnos prema radu”

29.11.2016.
u 11:00

Na jesensku polusezonu u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi Federacije prije skoro mjesec dana spušten je zastor. Među osam klubova koji se natječu u tom rangu je i Čapljina.

Osipanje kadra

U osvrtu na polusezonu trener Ante Markota kaže:

- Ove godine Prva ženska liga Federacije formirana je od po tri ekipe iz prošlosezonske dvije skupine, plus dvije ekipe koje su ispale iz Premijer lige. Većina tih ekipa ima znatno dulju tradiciju u odnosu na vrijeme kada smo krenuli u natjecanje. Zbog naše mladosti i odlazaka dviju reprezentativki, Perić u Metković, a Šimić u mostarsku Eminu, u jaču ligu krenuli smo oslabljeni. U prva tri kola dok smo bili kompletni bilo je dobro, a onda je uslijedilo novo osipanje, dvije su djevojke upisale fakultet, jedna srednju u Dubrovniku, što se odrazilo i na rezultat u završnici.

- Naš cilj je ostanak, imamo realne izglede. I dalje smo najmlađi u ligi, uglavnom 2001. i 2002. godište, peti smo sa sedam osvojenih bodova, iza nas su bivši premijerligaš Mladost iz Nević Polja i lani drugoplasirani Željezničar. Liga je jaka, ali nećemo dovesti sebe u situaciju da ispadnemo iz nje. Angažirat ćemo nekoliko iskusnijih nogometašica pa, ako ne bude novog osipanja, nastavljamo naprijed. Imamo nekoliko igračica u reprezentacijama BiH i Hrvatske. Kadetska reprezentacija BiH, za koju nastupa Ana Bakalar, probila se prvi put u drugi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se nastavljaju u ožujku. Makedoniju i Sjevernu Irsku dobile su s po 4:0, a poražene su od Austrije.

Međutim, problem je kratko prvenstvo, samo sedam utakmica u polusezoni, kako održati formu i cure držati na okupu. U siječnju slijede pripreme za reprezentativne kampove, morat ćemo i preko zime raditi da cure odu spremne. O svojim igračicama mogu reći da su pojedinačno dobre, ali još uvijek ne mogu nositi teret seniorskog nogometa, to su cure od 14, 15 godina, pa je svaki osvojeni bod za nas uspjeh”, kaže Markota koji na konstataciju kako je dojam da ženski nogomet u BiH napreduje brže od očekivanja, nastavlja:

- Napreduje iz razloga što se krenulo na poštenim osnovama. Znači da se radi, nema izjava tipa: “Moga stavi, ovoga ili onoga”, jedino onaj tko zasluži, prolazi. Vidite, jedan SFK uz Osijek, najjača ekipa na ovim prostorima, uspješno je nastupio u Ligi prvaka, ispao je od prvaka Rusije pogotkom u 90. minuti, a Ruskinje su u pravilu među četiri najjača sastava. Znači, nove generacije stasaju, pružen im je za naše uvjete maksimalan rad, ništa se ne preskače, počinje se od abecede, pa dalje, nema iz osnovne na fakultet, nego ide se po redu. Čistiji je nogomet, iako se u posljednje vrijeme javljaju i “kuhinje”.

Drugačije

Trener Markota dodaje kako je s curama u puno detalja lakše raditi nego s muškarcima, ali ponekad i teže...

- Žene su drugačije, senzibilnije su. Imao sam slučaj u Nević Polju - kad osjete kako sudac kreira utakmicu, odmah napuštaju teren. Velike su radnice, imaju pošteniji odnos prema obvezama od muških kolega, s njima je lakše u tom segmentu, ali ih je u konačnici teže zadržati.

Nisu one zainteresirane sjediti na klupi i čekati priliku za razliku od muških kolega. Čim vide kako nisu kao one što dugo rade, lako odustaju. Muškarci su strpljiviji, čekaju, naglašava ovaj bivši nogometaš niza klubova iz Bosne i Hercegovine te susjedne Hrvatske.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije