SUDBONOSNO DA

Dalić će novu akciju početi bez trojice, a jedan utakmicu preskače zbog vjenčanja

zlatko dalić
Igor Kralj/Pixsell
16.05.2022.
u 08:42

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić danas objavljuje popis igrača za čak četiri utakmice Lige nacija. U lipanjskim akcijama neće sudjelovati ni Dejan Lovren i vratar Ivo Grbić

Počinje operacija – Liga nacija! Izbornik Zlatko Dalić objavit će danas popis reprezentativaca za nadolazeće utakmice u nikad zgusnutijem lipanjskom rasporedu, po kojemu će vatreni odigrati čak četiri utakmice: 3. lipnja s Austrijom u Osijeku, 6. lipnja s Francuskom u Splitu, 10. lipnja s Danskom u Kopenhagenu i na Svetoga Antu, 13. lipnja, s Francuskom u Parizu.

Lovren bez utakmica

Već sad se zna da ni u jednoj od ovih utakmica neće sudjelovati oporavljenik Dejan Lovren, koji u 2022. godini nije odigrao niti jednu utakmicu za Zenit. Za prvu utakmicu s Austrijancima neće konkurirati niti Duje Ćaleta-Car koji se ženi 2. lipnja te bi se trebao priključiti reprezentaciji uoči susreta s Francuzima. U odsutnosti dvojice standardnih stopera, Dalić će na raspolaganju ipak imati još četiri aduta: Vidu, Škorića, Pongračića i Gvardiola.

U utrci s vremenom je Šime Vrsaljko, ponovno ozlijeđeni nogometaš madridskog Atlética, za kojega su Španjolci konstatirali kako neće moći igrati do kraja sezone. Prognoziran mu je dvotjedni oporavak, a kako je bio ozlijeđen na utakmici Elche – Atlético 11. svibnja, Šime bi trebao imati dovoljno vremena da ponovno bude fit. Vrsaljkovo pojavljivanje u strateškom smislu ima ogromno značenje za reprezentaciju jer, osim Šime i Josipa Juranovića, izbornik nema odgovarajuće rješenje za tu poziciju. I upravo bi jake utakmice Lige nacija trebale biti poligon za uigravanje obojice bekova za Svjetsko prvenstvo.

Na žalost, osim Lovrena, poziciju gubi još jedan dojučerašnji reprezentativac, vratar Lillea Ivo Grbić. Splićanin je "sišao" s vrata Lillea još u veljači te se više nije izborio za status prvoga golmana, što po Dalićevim kriterijima znači da više ne može u reprezentaciju. Tako vatreni u lipanjske akcije kreću s trojicom vratara iz Hrvatske lige – Livakovićem, Ivušićem i Kalinićem.

Bišćan u Norveškoj

Hrvatska reprezentacija posljednju je pobjedu u Ligi nacija ostvarila u listopadu 2020. nad Švedskom u Zagrebu, a potom nanizala tri poraza, od Francuske, Švedske i Portugala. Tek je u posljednjem kolu bila osigurala ostanak u elitnoj skupini. I na kraju – Luka Modrić. Okupljanje vatrenih je 30. lipnja, a Luka dva dana prije igra finale Lige prvaka s Liverpoolom. Što znači da će u tabor vatrenih stići prilično umoran jer već sada ima 43 klupska nastupa ove sezone. Logika nalaže da se kapetana poštedi putovanja u Osijek i nastupa protiv Austrijanaca, kako bi ga se sačuvalo za poljudski spektakl s Francuzima. A, opet, kad je Modrić u pitanju i njegov specifičan odnos prema reprezentaciji, niti jedna mogućnost nije isključena.

Paralelno s A reprezentacijom u vatru će i Bišćanova selekcija U-21. Ona 3. lipnja igra s Norveškom u Drammenu, a 8. lipnja gostuje u estonskom Pärnuu. Osobito će biti važan ispit s Norvežanina, budući da su oni s 15 bodova u sedam utakmica (Hrvatska ima 19 u 8 nastupa, Austrija 16 u 9 nastupa) i dalje u igri za plasman na Europsko prvenstvo. Iz tog razloga Bišćan mora imati u kadru sve najbolje čime raspolaže, dakle Luku Sučića (RB Salzburg), Josipa Šutala (Dinamo) i Josipa Stanišića (Bayern), koji bi inače našli mjesta i kod Dalića.

Netko od njih mogao bi se vatrenima priključiti eventualno uoči gostovanja kod Francuza. Inače, izravni plasman na Europsko prvenstvo 2023. mladih u Rumunjskoj i Gruziji donosi samo prvo mjesto u skupini, a drugo mjesto vodi u dodatne kvalifikacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?