NAJBOLJI PRIMJER

Dalić je savršeno sakrio sve mane igrača, a Brozovića bi trebao kupiti Real

18.07.2018.
u 09:49

Odigrali su najveći broj utakmica i po tehničkim karakteristikama najbolje su ocijenjeni igrači Primere – počeo je Lozo

Četrdeset dana proveo je Marko Lozo u Rusiji. Uživo je gledao sve hrvatske utakmice, a za Večernji list detaljno je analizirao hrvatske protivnike. Te analize došle su i u ruke hrvatskog stručnog stožera. Hrvatski vodeći nogometni autoriteti pokazali su palac gore. Dok se emocije polako stišavaju, s Markom smo podijelili dojmove velike ruske priče. 

– Optimizam sam temeljio na individualnoj klasi naše momčadi. Uspjeh je bio zajamčen. Pritom mislim na Luku Modrića i Ivana Rakitića koji su bili najbolji pojedinci u svojim momčadima. Odigrali su najveći broj utakmica i po tehničkim karakteristikama najbolje su ocijenjeni igrači Primere – počeo je Lozo. 

Argentina je bila ključna

Što je bio okidač prema finalu? – Nakon utakmice s Argentinom igrači i stožer osjetili su da mogu napraviti podvig. Ta nam je utakmica svima otvorila oči, a momčad je podigla preko granica njihovih mogućnosti. Povukao je Marko zgodnu usporedbu.

– Na Kineziološkom fakultetu postoji ispit iz teorije treninga. Kada to položite, ostalo prolazite po inerciji. E, to je nama donijela utakmica s Argentinom. Poslije njih, utakmicu s Islandom dobili smo lagano – naglašava Lozo.

Utakmica s Danskom mentalno nam je bila posebice teška.

– Bila je najteža. Sve su rekle reakcije izbornika nakon nje. Sve je bilo lakše pripremati, posebice zbog činjenice da tu utakmicu nismo igrali dobro ni u ofenzivi, ni u defenzivi. Iznenadili su nas dugim loptama, na što igrači nisu dobro reagirali. Tu utakmicu dobili smo na mišiće. Mišiće koje smo opet pokazali protiv Rusije.

– Tu utakmicu odigrali smo odlično, posebice u energetskom smislu kada su Rusi u nastavku padali, a mi se dizali.

I u svojim analizama Marko se najviše pribojavao Engleza.

– Da, igrali su najljepši nogomet protiv kojeg se najteže braniti i nisam bio siguran da ih možemo pobijediti. No, ispostavilo se da nam je na ruku išao rano primljeni pogodak. Nakon pogotka, oni su se odlučili braniti i odustali su od filozofije igre koju su do tada prakticirali. Tu utakmicu izgubio je njihov izbornik Southgate. U tom trenutku znao sam da ne možemo izgubiti. 

Jesmo li mogli više protiv Francuza?

– Ubio nas je taj jedanaesterac. Vjerojatno je i momčad bila prazna, iako smo igrali i imali kontrolu. Možda su dečki bili već mislima s onim što su napravili. Pa ti prekidi, odbijene lopte, bez bloka...

U čemu je posebnost momčadi?

– Dalić je iskoristio kvalitetu onoga što je imao, a sakrio nam nedostatke. Iz Modrića i Rakitića izvukao je maksimum. Njih dvojica ključ su našeg uspjeha. Ne samo prema naprijed, nego i u defenzivi. Dva bisera koja ne gube loptu, imaju izvanredan pas, mirnoću, čitanje igre... To su dva najkompletnija vezna igrača na svijetu. Nakon Argentine, Lozo je u svojoj analizi ustvrdio da je Modrić, bez konkurencije, najbolji igrač turnira. No, Marka je također oduševio jedan drugi igrač.

– Marcelo Brozović odigrao je vrhunski turnir. Da sam trener madridskog Reala, odmah bih ga uzeo. Bolji je igrač od Casemira. Sazrio je i pokazao da je prava klasa. On nije samo jak u destrukciji protivničke igre, nego i u kreaciji napada. Na to se nadovezala obrana.

Perišić je eksplodirao

– Uz Varanea i Umtitija, Lovren i Vida bili su najbolji stoperski par. Nevjerojatan je Lovrenov rast. Uza sve probleme koje je imao u ovoj sezoni, kritike, privatne probleme (čak su ga i opljačkali, nap. a.) potvrdio se u finalu Lige prvaka i finalu SP-a kao najbolji stoper u Engleskoj. Prije samo nekoliko mjeseci zviždali su mu, a sada mu se klanjaju. Njegov je rast za šest zlatnih medalja. Vidu traže najbolji europski klubovi, nije mi jasno zašto ne igra u Beşiktaşu – naglašava Lozo. 

Bokovi su nam vječita polemika.

– Vrsaljko se tražio cijelu proteklu sezonu, bio je praktički na dnu, a sada mu se sve vratilo. Bez pretjerivanja, bio je igrač prevage na ovom turniru. Strinić je do polufinala, po Fifinim analizama, bio uvršten u najbolju momčad prvenstva, s najviše osvojenih duela. Za kvalitetniju igru prema naprijed treba mu više utakmica. Ante Rebić bit će jedan od naših najtraženijih igrača u ovom prijelaznom roku.

– Doslovce je eksplodirao, a tek će odigrati svoje najbolje utakmice. Oduševljen sam Perišićevom eksplozijom. I on je bio svjestan svoje loše forme, no pokazao je da je ekstraklasa u najvažnijim trenucima. Posebice kada smo pali protiv Engleske. Nemojte zaboraviti Mandžukića. Taj bi mi igrao u svim taktičkim varijantama s obzirom na njegov karakter i način na koji djeluje na suigrače.

Lozo naglašava:

– Vidjelo se u svakom trenutku da su dečki prava klapa. Sjetite se samo kako su proslavljali pogotke. Svi igrači s klupe svaki put utrčavali su u teren i sve je prštalo od pozitive. To je donio Dalić. Stručni stožer posebna je priča.

– Na svakoj utakmici dobro su analizirali protivnika. No, slagali su igru prema našim karakteristikama. Ali izbornikove reakcije u realnom vremenu bile su sjajne, baš kao i reakcije nakon utakmica. Nije bilo traženja alibija, bez problema priznao je pogreške i loše strane naše igre. To su osjetili i igrači i zato su mu vratili na pravi način – zaključio je Lozo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije