Nogometna Premijer liga BiH

Danas četiri utakmice, sutra dvije

04.10.2016., Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacija na pomocnom igralistu Hitrec Kacian uoci utakmice sa Kosovom. Photo:Igor Soban/PIXSELL
25.02.2017.
u 07:00

Danas se nastavlja nogometno prvenstvo BiH u ligi “svjetskog” imena, ali ne baš svjetske kvalitete. Naime, na Fifinim ljestvicama Premijer liga BiH godinama je oko 100. mjesta nacionalnih prvenstava u svijetu. No, dobro, kako je, tako je. Ima nekih sitnih naznaka da će prvenstvo (i nogomet u BiH) ipak krenuti uzlaznom stazom.

Liga se dijeli ‘na dva’

Jesenas se igralo 18 kola, a nakon što se odigraju još četiri, završit će “temeljni” dio prvenstva. Liga od 12 klubova, koja se u ovom formatu igra prvi put od utemeljenja (2002./03.), nakon 22 kola podijelit će se na dva dijela. Šest prvoplasiranih s ljestvice nastavit će natjecanje igranjem u “Ligi za prvaka” 10 novih kola po sustavu “svatko protiv svakoga kući i u gostima”. Bodovi osvojeni u prvom dijelu sezone prenose se u ovu ligu. Na kraju drugog turnusa pobjednik će postati novi prvak, a drugi i treći s ljestvice na ljeto će osigurati nastup u Europi. Moguće da u Europu ode i četvrti s ljestvice, pod uvjetom da netko od tri prvoplasirana sastava osvoji Kup BiH. Trenutačno šest prvih mjesta drže Zrinjski (38 bodova), Sarajevo (36), Željezničar (32), Krupa (30), Radnik (30) i Sloboda (29). Šest klubova koji nakon 22 kola osvoje 7 – 12. mjesto igrat će “Ligu za ostanak”, a na kraju sezone dva će najslabije plasirana kluba ispasti.

Borba za ulazak u vrh

Trenutačno je poredak sljedeći: Široki Brijeg (26), Mladost (22), Vitez (20), Metalleghe (15), Čelik (9) i Olimpik (9). Široki ima izvjesne izglede za proboj među šest vodećih sastava, dok su izgledi Mladosti i pogotovo Viteza simbolični. Ustvari, njihov je cilj držati odstojanje od Metalleghea, Čelika i Olimpika. Čelik i Olimpik, pak, pokušat će “gurnuti” barem dva kluba iza sebe i tako izbjeći pad u niži stupanj natjecanja. Čije će se ambicije ostvariti, a čije izjaloviti, možda se počne nazirati već u 19. kolu koje se igra danas i sutra. Danas su na rasporedu četiri utakmice, sve iznimno važne: Radnik – Olimpic (14 sati), Mladost – Sloboda (14), Metalleghe – Široki Brijeg (14.30) te Čelik – Zrinjski (17). Preostala dva susreta, također iznimno važna, na rasporedu su sutra. Sastat će se: Sarajevo – Vitez (13 sati) te Krupa – Željezničar (14.30). •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?