na stadionu Ptičije gnijezdo

Danas otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, BiH ima šest predstavnika

04.02.2022.
u 07:17

Bh. olimpijski tim od šest sportaša čine: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev.

Svečano otvorenje 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu bit će održano danas na nacionalnom stadionu Ptičije gnijezdo u 12.55 sati po našem vremenu, a Bosna i Hercegovina će na Igrama imati šest predstavnika.

Zimske olimpijske igre u Pekingu službeno počinju 4. veljače i trajat će do 20. veljače 2022. godine, iako su neka natjecanja već počela još 2. veljače. 

Zastavu Bosne i Hercegovine nosit će sportaši Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje), piše Klix.ba. 

Ovo je prvi put da na zimskim olimpijskim igrama zastavu nose ženski i muški predstavnik državnog tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim, Ljetnim olimpijskim igrama Tokio 2020.

Bh. olimpijski tim od šest sportaša čine: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev.

Što se tiče same ceremonije, režiser je 71-godišnji Zhang Yimou koji je bio glavni tvorac svečanosti otvaranja na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, koje su također održane u Pekingu.

Peking će također biti i najveći grad koji je ikada organizirao Zimske olimpijske igre, a to će biti prve ZOI održane u Kini za koje proračun iznosi 3,9 milijardi dolara.

U Pekingu će nastupiti oko 2.900 sportaša iz više od 90 zemalja svijeta, a prvi put u povjesti na ZOI nastupit će Saudijska Arabija i Haiti.

Zbog pandemije koronavirusa, ranije je odlučeno da svi sportaši moraju biti u potpunosti cijepljeni, a borilišta su zatvorenog tipa kako bi se umanjili kontakti među sudionicima i eventualne zaraze.

Također, broj gledatelja će biti vrlo ograničen. Za razliku od Tokija, mjesta neće biti prazna, ali nijedna karta nije puštena u prodaju čak ni kineskoj javnosti. Natjecanjima će moći pristupiti samo oni koji su dobili poziv od organizacijskog odbora. Zanimljivo je da će povlašteni na tribinama moći pljeskati, ali ne i skandirati.

Peking je sedam sati ispred srednjoeuropskog vremena, što je gotovo ista vremenska razlika kao između Tokija i Europe. To znači da će Igre u Pekingu imati raspored sličan ovogodišnjim ljetnim Olimpijskim igrama.

Ključne riječi
ZOI

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije