Bh. suci na europskoj sceni

Davor Beljo drugi put u tri mjeseca sudi utakmicu Lige prvaka, ovaj put ide u Pariz

01.11.2017.
u 07:43

Kada se govori o nogometnim sucima u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regije, prva asocijacija je na pristrane odluke, trgovinu utakmicama i velike kritike javnosti, piše Večernji list BiH. U mnogim slučajevima i opravdano. Ali postoje izuzetci. Jedan od njih je svakako Davor Beljo, koji će u utorak u 16 sati zajedno sa svojim kolegama Irfanom Peljtom i Senadom Ibrisimvegovićem suditi utakmicu omladinske Lige prvaka koju igraju PSG i Anderlecht.

Otputovali u Pariz

Bh. trojac je u ponedjeljak otputovao prema Parizu, a povjerenje koje im daje krovna nogometna organizacija, pokazatelj je kako bh. suđenje ipak pomalo napreduje. Suci prema pravilima ne smiju davati izjave bez prethodnog odobrenja nadležnih institucija, zato u ponedjeljak nismo bili u mogućnosti dobiti službenu izjavu Belje i njegovih kolega. Ono što se neslužbeno u Nogometnom savezu moglo doznati jest da su ovakve utakmice prilika za dokazivanje bh. sudaca, a naravno, konačni cilj je nekada u budućnosti doći u poziciju da suci iz BiH sude utakmice Lige prvaka. - Najelitnije nogometno natjecanje u Europi je još uvijek za nas daleko. Ali to ne znači kako se trebamo predati. Delegiranje naših sudaca na utakmice Lige prvaka je znak kako raste povjerenje prema nama. Nadamo se kako će bh. suci parišku utakmicu odraditi na visokoj razini, što će biti najbolja preporuka da opet budu angažirani u Ligi prvaka u bliskoj budućnosti - rekli su nam naši sugovornici iz Nogometnog saveza BiH. Oni podsjećaju kako je upravo Beljo sa svojim kolegama sudio prije nekoliko mjeseci utakmice drugog pretkola Lige prvaka, a novi poziv je samo pokazatelj kako su bh. suci u utakmici od prije nekoliko mjeseci potvrdili svoju kvalitetu. - BiH je mala zemlja i idemo malim koracima naprijed. Nije nikakva tajna da se probijamo teže nego suci iz većih zemalja, ali ne možemo na to uticati. Glavni cilj naših sudaca treba biti da opravdaju povjerenje koje im je ukazano, a ako nastave s kvalitetnim radom, jasno je kako će rezultati doći u idućim godinama - zaključili su naši sugovornici iz svijeta nogometa.

Nova generacija sudaca

Ono što radi Davor Beljo i njegovi kolege, predstavlja pravo osvježenje na sudačkoj sceni u BiH. Beljo, zajedno s još nekoliko svojih kolega, daje nam razloga vjerovati kako BiH u roku od nekoliko godina može imati suce na vrhunskoj razini koji su se spremni oduprijeti lošim utjecajima iz domaćeg nogometa i napraviti iskorak prema Europi.

S obzirom da im najviše nogometne strukture već nekoliko puta daju povjerenje i prepuštaju suđenje na razini koja je daleko iznad BiH, sigurno je kako je potencijal prepoznat, te je sada ostalo samo vidjeti do koje razine europskih utakmica Beljo i njegovi kolege mogu doći. Njihov angažman je ujedno i poruka svim mladim sucima kako se upornim radom može doći do ciljeva koji su nekada izgledali nerealni. Napredak je ostvaren, iako se stječe dojam kako isti nije prepoznat u domaćoj javnosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?